Technieken gekoppeld om tot universeel toepasbaar semi-gesloten-kasconcept te komen

Enkele jaren geleden introduceerde Van der Ende Groep de Airmix voor de glastuinbouw, een nieuw geoctrooieerd product waarmee een optimaal kasklimaat kan worden gecreëerd. Met de Airmix kan de kas op gecontroleerde wijze worden geventileerd en ontvochtigd. Deze innovatie is niet onopgemerkt gebleven. De Airmix is inmiddels door verschillende telers – zowel in Nederland als daarbuiten – geïnstalleerd. Het concept is bovendien omarmd door Dalsem – Glastuinbouwprojecten. Voor de Dalsem X-AIR is het ontwerp van de Airmix op een slimme manier verbeterd. Op GreenTech laten beide bedrijven dat zien. 

Semi-gesloten-kasconcept Dalsem X-AIR
Door een luchtinlaatkanaal te verbinden met het glazen dakpaneel, kan de kas worden geventileerd met de benodigde hoeveelheid buitenlucht of lucht boven de schermen. De X-AIR-ventilator (waarvoor Dalsem octrooi heeft aangevraagd) vormt volgens de kassenbouwer 'een onmisbaar onderdeel' van de Dalsem X-AIR-oplossing voor semi-gesloten kassen.

De X-AIR kan op modulaire wijze worden uitgebreid met koelers, CO2-toevoer en/of luchtbevochtigers. Grondstoffen worden niet verspild: water wordt hergebruikt en het energieverbruik wordt tot een minimum beperkt. Het semi-gesloten-kasconcept van de Dalsem X‑AIR vormt een mix van kennis, technologie en gegevensbeheersing voor de semi-gesloten kas van generatie X.

Verbeterd ontwerp door Dalsem
Een volledig in het kasdek geïntegreerd kanaal voorzien van een mechanisch kleppensysteem zorgt ervoor dat kan worden geschakeld tussen ventilatie met buitenlucht en lucht boven de schermen. Deze X-AIR maakt toepassing van een enkel- of tweevoudig schermsysteem mogelijk, zonder dat er open- en sluitbeperkingen gelden. Door de juiste hoeveelheid buitenlucht of lucht boven de schermen te mengen met de lucht in de kas, creëert de Dalsem X-AIR een homogeen klimaat waarmee maximale groei wordt gestimuleerd op basis van de Plant Empowerment Principles.

De Airmix X-AIR-oplossing voor semi-gesloten kassen van Van der Ende Groep
De Dalsem X-AIR is toepasbaar in alle nieuwbouwkassen van Dalsem. Dit heeft Van der Ende Groep ertoe gebracht het spreekwoordelijke stokje over te nemen en de X-AIR verder te ontwikkelen tot een universeel toepasbare oplossing. Dit betekent dat de Airmix X-AIR in alle Venlokasssen, van elke producent, kan worden geïntegreerd. Van der Ende Groep biedt daarnaast een gedecentraliseerde fysieke regelaar, waarmee elke Airmix X-AIR onafhankelijk kan worden bestuurd. Dit heeft als voordeel dat het Airmix X-AIR-concept zowel in nieuwe als in bestaande kassen kan worden geïnstalleerd en dat traditionele kassen kunnen worden omgezet in een semi-gesloten kas.

Micha van Nieuwkerk (CCO van der Ende Groep): “Het Airmix-concept is door Dalsem verder ontwikkeld tot het X-AIR semi-gesloten kasconcept. De X-AIR is een innovatieve oplossing waarmee met de basistechnologie van de Airmix het principe van een semi-gesloten kas worden gerealiseerd. De X-AIR-functionaliteit zorgt ervoor dat ook buitenlucht kan worden binnengelaten. In combinatie met een gegevensgestuurde groeistrategie geeft dit een nieuwe dimensie aan het telen in een moderne, semi-gesloten kas.”

De innovatie vormt volgens de CCO 'een essentieel onderdeel van een energiezuinig klimaatbeheersingssysteem.' "Dit maakt de (Airmix) X-AIR tot een unieke, gezamenlijk ontwikkelde oplossing van twee innovatieve ondernemingen die vanuit hetzelfde basisconcept verschillende paden inslaan. Samen kunnen wij nu een economische oplossing aanbieden, waarbij het principe van de semi-gesloten kas beschikbaar is voor alle bestaande en nieuwe, op duurzame wijze te bouwen kasprojecten."

Van der Ende Groep is te vinden op GreenTech Amsterdam in stand 01.152 en Dalsem 01.110. De beurs wordt gehouden op 14, 15 en 16 juni.

Voor meer informatie:
Van der Ende Groep
info@vanderendegroep.nl
www.vanderendegroep.nl

 


Dalsem Complete Greenhouse Projects
info@dalsem.com
www.dalsem.com
www.x-air.nl


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven