Terugblik Svensson Boost Your Energy Event

Hoeveel kun je besparen met een scherm?

Bij het Boost Your Energy event van Svensson op donderdagavond 2 juni jl. in het WHC in Naaldwijk draaide alles om energiebesparing, de grootste uitdaging voor de teler op dit moment.
Juist de glastuinbouw wordt hard geraakt door de hoge energieprijzen. Gas is niet meer zo vanzelfsprekend. De uitdagingen zijn zo groot, dat het op korte termijn met name gaat om het besparen van energie.

Allereerst deelde Paul Arkesteijn van Svensson de positieve resultaten bij de verschillende proeven op het Improvement Center met het gebruik van dubbele en driedubbele klimaatschermen. De resultaten laten zien dat met dubbele schermen een extra hoge energiebesparing te realiseren is en dat het gebruik van dubbele energieschermen niet ten koste gaat van de teelt.

Vervolgens liet zijn collega Bart Bakker zien hoe belangrijk het is om “appels met appels” te vergelijken bij de aanschaf van een klimaatscherm. Twee zaken zijn belangrijk: de lichttransmissie - zowel direct als hemisferisch (diffuus) - en de Hortiscatter oftewel lichtverdeling (diffusiteit). Dankzij de vernieuwde NEN-norm (gebaseerd op studie van de Wageningen Universiteit) kunnen nu verschillende materialen - diffuus glas, krijtschermen en klimaatschermen – met elkaar worden vergeleken. En krijgt de teler de zekerheid over de prestaties. En dat scheelt soms procenten licht.

Hoeveel kun je besparen met een scherm? Svensson heeft hiervoor een energiecalculator ontwikkeld. Een hulpmiddel om te kunnen doorrekenen hoeveel energiebesparing een tweede of derde scherm op jaarbasis oplevert. Adviseur Hugo Plaisier roept de telers op om hiervan gebruik te maken.


Ton Habraken geeft uitleg over ClimaFlow. Met ClimaFlow kunnen telers hun klimaatschermen gesloten houden, zo benutten ze alle voordelen van de klimaatschermen én creëren ze het beste klimaat voor het gewas. Het adviesteam van Svensson ondersteunt telers gedurende het volledige installatie- en implementatieproces.

Aansluitend liet Marcel Dries, adviseur Energie bij AAB NL, zien wat de oplossingen zijn om efficiënter met energie om te gaan. Eerst en vooral gaat het daarbij om besparen, besparen en nog eens besparen. Energieschermen verminderen het energieverlies en ook niet onbelangrijk in dit verhaal is de 25% subsidie die de overheid momenteel geeft op de aanschaf van een tweede energiescherm, mits de lichtdoorlatendheid van dat scherm minimaal 75% bedraagt. Als je meer schermuren maakt, kun je niet zonder actieve ontvochtiging door middel van slurven, verticale ventilatoren of actieve ontvochtingingsapparaten in de kas. Ook het vervangen van SON-t door LED belichting is een belangrijke energiebespaarder en ook hiervoor is er EG subsidie mogelijk. Ook het energie besparen met aardwarmte en andere warmte besparingsopties kwamen ter sprake.
Na de koffiepauze legde Erik Suichies, Directeur Wholesale Vattenfall, alles uit over de huidige ontwikkelingen op de energiemarkt in binnen en buitenland. Vattenfall is één van de grootste producenten van elektriciteit en warmte in Europa en heeft net als Svensson Zweedse roots.


Jeannette den Boer, Erik Suichies (Vattenfall), Paul Arkesteijn (Svensson) en Marcel Dries van AAB NL

Erik benadrukt dat het belangrijk is om alle middelen die we hebben te benutten. Het is een feit dat alle alternatieven voor het Russische gas per definitie duurder zijn. De grootste uitdaging is op dit moment de gasvoorraad. De grote vraag is, wat gaan we doen? Nederland en de EU moeten op korte en lange termijn zorgen voor duidelijkheid. Belangrijk voor nu is het zorgen dat de gasopslagen zijn gevuld voor aankomende winter. Voor de lange termijn is het zekerstellen van alternatieve bronnen, het geven van duidelijkheid over alle vormen van elektriciteitsopwekking en het versnellen van vergunningen voor nieuwe duurzame productie zeer belangrijk. We moeten alle middelen inzetten die we hebben.

Als afsluiting benadrukte Ton Habraken het belang van goed advies. Voor telers is het creëren van het perfecte kasklimaat een enorme uitdaging. Het is niet eenvoudig om een gelijkmatige temperatuur en de ideale luchtvochtigheid te bereiken. “Met Climate House, de adviesdienst van Svensson, kan de teler een beter inzicht krijgen in het kasklimaat, zodat de kwaliteit van de teelt verbeterd kan worden.”

Voor meer informatie over de energiecalculator:
Ludvig Svensson
Hugo Plaisier
T: 06 55 398 202
hugo.plaisier@ludvigsvensson.com

Voor meer informatie over ClimateHouse:
Ton Habraken
T: 06 52 67 41 45
ton.habraken@ludvigsvensson.com

AAB NL
Marcel Dries, Adviseur energie
m.dries@aab.nl

Vattenfall
Marloes Westgeest, Market manager Agri
marloes.westgeest@vattenfall.nl


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven