RoboCrops dag 2: "Robotisering is dus voor een groot deel mensenwerk"

Op 18 en 19 mei verzamelden robotbouwers en geïnteresseerden zich voor het evenement RoboCrops. Van dag 1 deelden wij al een fotoverslag, maar er was ook een dag 2. Daarover is bij Innovation Quarter een verslag te lezen. Hieronder brengen wij dat deel van het verslag onder de aandacht. Het hele verslag is bij Innovation Quarter te lezen.

Dag 2 stond in het teken van arbeid en ethiek. Zo vertelde onderzoeker Gerben Splinter van WUR over zijn onderzoek naar de relatie tussen mens en machine in een tuinbouwbedrijf. Medewerkers moeten namelijk leren omgaan met robots, ze moeten bijvoorbeeld nieuwe skills leren, of zelfs een nieuwe functie krijgen. Daar zou de tuinbouw nu al aandacht voor moeten hebben, aldus Splinter.

Maar er zijn meer transities nodig. Zo ligt er een vraagstuk op het gebied van sociale interactie tussen medewerkers onderling. Zo lopen oogstmedewerkers nu nog in de kas, samen met collega’s. Hun werk verandert flink als ze dadelijk nog maar op één plek mogen staan, met een robot. En vragen robots dezelfde werkomgeving als een mens?

Simone van der Burg van ELSA Lab had nóg meer vragen, en dan vooral op het gebied van ethiek. Opvallend genoeg is er wereldwijd veel discussie over wat robots betekenen voor onze toekomst: ‘zijn mensen dadelijk slaafjes van machines?’ Zulke vragen worden opvallend genoeg niet gesteld over robotisering in de tuinbouw. Terwijl robots in de toekomst wel meewerken aan de internationale voedselvoorziening.

Daarom zouden ontwikkelaars zelf aandacht moeten hebben voor ethische aspecten van het werken met een robot. Zoals: is een robot verantwoordelijk voor gemaakte fouten, heeft een robot rechten en kun je een robot aanspreken op duurzaamheidskwesties?

Slimme mensen
Robotisering is dus voor een groot deel mensenwerk. Dat concludeerde dagvoorzitter Jim Stolze – geboren in de tuinbouw, nu tech-entrepeneur – aan het eind van RoboCrops. Daarvoor heeft de tuinbouw slimme mensen nodig. En die waren er tijdens het tweedaags event volop, onder meer dankzij de samenwerking met talentenprograma HortiHeroes.

Het is het doel van RoboCrops die mensen samen te brengen, vertelde organisator Colinda de Beer van InnovationQuarter. Het was dankzij corona twee jaar wachten tot het event kon doorgaan. “Maar in de tussentijd hebben we niet stil gezeten: er waren onder meer veel digitale sessies. Je merkt echter dat dit samenzijn belangrijk is voor een ecosysteem."

Bron: Innovation Quarter


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven