Tebarex focust op Next Level Design

Op de GreenTech in Mexico heeft Tebarex een nieuw concept gelanceerd, dat ook op de GreenTech in Amsterdam terug zal komen: Next Level Design (NLD). “Dat hebben we in Mexico gelanceerd, omdat we daar veel watertechnische en elektrotechnische installaties tegenkomen die niet altijd goed zijn ontworpen of aangelegd. Men koopt een dure kas, maar besteedt vervolgens (te) weinig aandacht aan een goed ontwerp van de W&E-installatie. Terwijl als je meteen investeert in een goed ontwerp en de juiste aanleg, je veel jaarlijks terugkerende kosten kan besparen.”


Ron van der Arend en John Vollebregt

John somt een aantal problemen op die kunnen ontstaan bij verkeerd ontwerp: rekenen met te kleine diameters leidingen, waardoor je een goedkopere installatie kan aanbieden, zonder te letten op de manier van aanleggen. “Zo krijg je problemen in de installatie met waterslag, kleppen die kapotgaan, pompen die droog draaien, kapotte hoofdleidingen, en dat soort technische mankementen, die altijd optreden op de meest ongewenste momenten.”

Ook in de elektrotechnische installaties kunnen dingen misgaan. “Als je zo’n installatie niet goed doorrekent, accepteer je meer spanningsverlies dan is toegestaan. Dat heeft directe gevolgen voor de levensduur van componenten, denk aan elektronica, schakelaars, motoren, etc. die het daardoor eerder kunnen begeven.”

Met NLD wordt het mogelijk om in een 3D-omgeving de installatie uit te werken. “Ook de kabelweerstanden kunnen daarmee in een moderne tool worden uitgerekend. De voordelen voor de klant zijn dat het ontwerp meteen goed wordt gemaakt, vanuit de Nederlandse kennis en technologie, zodat een installatie probleemloos vele jaren mee moet kunnen gaan.”

Kiezen voor kwaliteit
John benadrukt het belang van kiezen voor kwaliteit. “Waarom zou je willen gaan voor de goedkoopste oplossing, terwijl je ook kan kiezen voor een lange levensduur en betrouwbaarheid, juist in een land als Mexico waar kwekers steeds meer veeleisender worden?”

Die bewustwording ziet John steeds meer stijgen. “Momenteel zijn we in Mexico met vier projecten tegelijk actief, waarbij we rechtstreeks maar ook regelmatig samenwerken met een lokale kassenbouwer.”

 

In die zoektocht naar kwaliteit benadrukt John het verschil in de manier van ontwerpen. “Onze collega’s hebben allemaal hun eigen manier van ontwerpen en berekenen. Waar het om gaat is: hoe pas je het toe en hoe ga je met de toleranties om? Wij proberen de kennis en ervaring die we hebben opgedaan in de Nederlandse tuinbouw, te projecteren in het buitenland, zonder concessies te doen aan kwaliteit of ontwerpuitgangspunten.”

Efficiëntere communicatie
In die berekeningen wordt alles meegenomen, van verwarming tot bekabeling en van hemelwaterafvoer tot CO2. “Met NLD maken we een compleet boven- en ondergronds ontwerp met alles wat in het veld moet worden aangelegd. Dat concept is in Engeland al in de praktijk gebracht, bij een project van 22 ha. Door de NLD-methode toe te passen hebben we de communicatie die normaal nodig is tussen de locatie en het kantoor, met ± 80 procent teruggebracht. Dat zit hem in de communicatie tussen supervisor en kantoor, die met dit systeem veel vlotter verloopt.”

Het genoemde project in het VK, Ely Fenland, is in maart 2021 gestart, en begin dit jaar opgeleverd. In die kas van 22 ha, met 10 ha belichting, vlakbij Cambridge, worden tomaten en komkommers geteeld. De water- en elektrotechnische installaties zijn verzorgd door Tebarex, middels de methode die nu bekend staat als NLD. “Wat we geleerd hebben in Engeland, heeft nu dus een naam gekregen, en is juist in Mexico geïntroduceerd omdat we zien dat we daar een flinke verbeterslag kunnen maken in het ontwerpen van installaties.”

Tebarex is present op de GreenTech, in de Rai in Amsterdam van 14~16 juni, stand 02.332.

 

Voor meer informatie:
Tebarex BV
edgar.lopez@tebarex.com 
info@tebarex.com 
www.tebarex.com 


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven