Samenwerking Royal Brinkman, TNO Delft en Mapture

Zelfstandig vliegende drones detecteren ziekten en plagen bij Gerbera United

Een drone die geheel zelfstandig opstijgt, over rijen planten en mensen vliegt, hoge resolutie foto’s maakt en weer veilig terug landt op het oplaadstation in de kas. Dit is het resultaat van een gezamenlijk innovatieproject van Royal Brinkman, TNO Delft en startup Mapture. De foto’s geven telers veel sneller informatie over aanwezige ziekten en plagen. De drones vliegen na een uitgebreide ontwikkelperiode nu in een praktijktest bij Gerbera United in Nootdorp, met positieve resultaten.

In buitenteelten is een drone al een bewezen middel om grootschalig en autonoom data te verzamelen. “De meeste zelfstandig vliegende drones die momenteel in gebruik zijn, vliegen buiten hoog in de lucht. De reden hiervoor is dat drones doorgaans afhankelijk zijn van GPS om te weten waar ze zijn en waar ze heen moeten. In binnenruimten, zoals kassen, is GPS niet betrouwbaar genoeg voor navigatie bij autonoom vliegen”, zegt Guido de Croon, professor bio-geïnspireerde drones aan de TU Delft. “In dit project maken we daarom gebruik van lichte, kleine drones die vliegen met een eigen lokalisatietechniek, speciaal afgestemd voor gebruik in kassen.”

Drone-in-the-box
“Voor de meeste veelbelovende indoor dronetoepassingen zijn we nog afhankelijk van een menselijke dronepiloot. Dat is arbeidsintensief en om deze reden hebben we binnen Mapture een autonoom ‘Drone-in-the-box’-systeem ontwikkeld.” Aan het woord is Bart Slinger, CEO van startup Mapture in Noordwijk. “De gebruiker kan in een interface aangeven in welk gebied de drone mag vliegen. Daarna kan de drone van tijd tot tijd geheel zelfstandig een vlucht uitvoeren. De gebruiker hoeft dan alleen naar de foto’s te kijken die de drone genomen heeft. Het resultaat is een volledig autonoom dronesysteem, dat veilig kan vliegen.” Nadat de drone zijn vlucht heeft gemaakt en weer landt op het oplaadstation worden de hoge resolutie foto’s automatisch geüpload naar de Cloud voor verdere dataverwerking.

Ervaring Gerbera United
Gerbera United stond open voor medewerking aan een grootschalige praktijktest met de “Drones-in-the-box’ op de locatie in Nootdorp. Gijsbert Verboom, bedrijfsleider: “Wij zijn volop bezig met het ontwikkelen van een toekomstbestendige strategie voor gewasbescherming. Het opbouwen van data middels deze drones is voor ons de eerste stap. We zijn begonnen met het herkennen van schade van mineervlieg aan het gewas; schade door wittevlieg en rupsen staan op de planning. Wij zien veel kansen voor deze innovatie in de praktijk. Met de drones kunnen we de plaag in een veel eerder stadium signaleren.”

Innovatie
De praktijktest bij Gerbera United is een succes en biedt aanleiding tot verdere doorontwikkeling. Rogier Kemmeren, innovatiespecialist Royal Brinkman: “Het ‘Drone-in-the-box’ systeem is een belangrijk middel om precisietuinbouw in de toekomst mogelijk te maken. Op plantniveau willen we meten en weten hoe de plant eraan toe is en wat die nodig heeft voor een zo goed mogelijke groei. Om dit voor elkaar te krijgen, is er een hoge mate van automatisering en digitalisering nodig. Eén van de ingrediënten in de precisietuinbouwmix zal gevormd worden door zelfstandig opererende robots. Op dat gebied hebben Royal Brinkman, de TU Delft en Mapture nu een grote stap gezet.”

Voor meer informatie:
Royal Brinkman
Woutersweg 10
2691 PR 'S-Gravenzande
Tel.: +31 (174) 44 61 00
info@brinkman.nl
www.brinkman.nl


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven