Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Crisisupdate: Daling gasprijs weer gestokt, leningen aan tuinbouw niet zonder risico

De afgelopen dagen zakte de gasprijs voor de korte en iets langere termijn tot een niveau dat de afgelopen twee maanden niet werd bereikt. Echt doorgezet heeft de daling van de gasprijs uiteindelijk niet. Gisteren en vanochtend liep de gasprijs toch terug weer iets op. In deze crisisupdate een nieuwe gasgrafiek en diverse artikelen over de bijzondere situatie waarin we nu al tijden met z'n allen zitten. Maandag, na een lang Hemelvaartsweekend, zijn we terug met een nieuwe crisisupdate.


De gasprijs voor 'winter 2022' tot en met 24 mei op de Title Transfer Facility, het Nederlandse gashandelsplatform. Bekijk hier de actuele prijzen. 

Energiehandelsplatform Powerhouse analyseert de week 21 en spreekt van een 'relatief ontspannen gas- en elektriciteitsmarkt'. De gasprijzen zijn iets gezakt en dat geldt ook voor de elektriciteitsprijzen. De verwachting is dat deze week met meer wind- en kernenergieproductie de spotprijs verder naar beneden gaat. Belangrijk om in de gaten te houden is verder een top van de Europese Commissie eind mei. Daarop wordt een limiet op gasgebruik voor elektriciteitsproductie besproken. Bij invoer kan dat 'enige invloed' hebben op de elektriciteitsprijzen, schrijft men bij Powerhouse. Lees hier de hele analyse. 

Het CBS deelt dat de Nederlandse export op Rusland en Oekraïne sterk is afgenomen. In maart dit jaar daalde de export naar Oekraïne met 84% ten opzichte van maart 2021. Naar Rusland is een daling van 67% te zien. 

Aan de importkant waren de ontwikkelingen in waarde minder negatief tot sterk positief. Dat heeft te maken met een sterke stijging van de prijs van met name voeding (zoals maïs en zonnebloemolie uit Oekraïne) en minerale brandstoffen (zoals olie en gas uit Rusland). In maart nam de import uit Oekraïne in waarde met 10 procent af maar in gewicht met 31 procent. De import uit Rusland nam in waarde fors toe (115 procent), maar is in gewicht nauwelijks toegenomen.


Bekijk hier alle CBS-cijfers. 

BNR Nieuwsradio haalt een waarschuwing van de Vastelastenbond aan over de energierekening bij consumenten. De grootste pijn moet nog komen. Per 1 juli maken energieleveranciers hun nieuwe tarieven bekend en deze zullen door de energiecrisis flink hoger uitvallen, verwacht de bond. Lees en luister hier meer. 

Volgens de laatste Rabo Barometer is de stemming in de tuinbouw gedaald. Ondernemers zijn niet blij met de financiële ontwikkelingen. De bankanalisten schrijven ook dat 'de kostprijs van tuinbouwproducten flink gestegen is' en dat 'het niet anders kan dan dat deze kosten worden doorberekend'. Voor de sierteelt ziet de bank de gevolgen van de oorlog in Oekraïne nadeliger in dan voor de glasgroenten. Bekijk hier de hele barometerupdate. 

Het Financieele Dagblad schrijft over een rapportage van het Centraal Planbureau over financiële markten. In de jaarlijkse rapportage staat het CPB stil bij de gevaren die banken lopen. In de rapportage staat ook een passage over de glastuinbouw: "Hoewel de directe blootstelling van de Nederlandse bankensector aan Rusland beperkt lijkt, kunnen er wel grotere gevolgen zijn via leningen aan bedrijven in kwetsbare sectoren. Vooral de Rabobank heeft met respectievelijk 72 mld euro en 1 mld euro een aanzienlijke blootstelling aan de kwetsbare sectoren mijnbouw en landbouw (...) ABN Amro heeft een totale blootstelling van ongeveer 7 mld euro aan deze twee sectoren en ING 13 mld euro. De Nederlandse bankensector kan daardoor kwetsbaar zijn voor mogelijke verliezen op de leningen aan deze sectoren.

Belangrijk is echter dat voornamelijk specifieke deelsectoren – zoals de glastuinbouw – hard geraakt kunnen worden door de hoge
energieprijzen en sancties. Ook kan een deel van de hogere kosten door energie worden doorberekend aan klanten, wat de last op de financiële positie van bedrijven kan laten afnemen. Daardoor hoeven niet alle leningen van banken aan deze sectoren onder druk te staan van de hogere energieprijzen. Het is echter op basis van publiekelijk beschikbare data niet mogelijk de blootstelling van banken aan deelsectoren verder in kaart te brengen. Lees hier de CPB-rapportage. 


Ton Holthuijsen bij de viering van 25 jaar Fossa Eugenia onlangs 

Bij de LLTB is een interview met scheidend voorzitter Ton Holthuijsen van Fossa Eugenia te lezen. Hij stelt dat de tuinbouw 'in de grootste crisis zit die de sector ooit heeft gekend'. Ton is bezorgd: "De energieprijzen rijzen de pan uit, grondstoffen worden duurder, de geopolitieke situatie is uiterst instabiel, het vertrouwen in de landelijke overheid is ongekend laag en zo kan ik nog wel even doorgaan. Er zijn enorm veel transities tegelijkertijd gaande en dat maakt de situatie nu zo precair. Het is vooral zaak om als tuinder je kosten zo goed mogelijk onder controle te houden en daarnaast een topproduct te telen. En verdiep je in zaken, blijf om je heen kijken en kennis vergaren. Het belang van data en ICT zal hierbij steeds groter worden. Alleen die tuinbouwondernemers die er echt voor gaan en veel tijd en energie steken in hun bedrijf en de ontwikkeling daarvan, zullen het op lange termijn redden." Lees hier het hele interview. 

VILT haalt een bericht van Oxfam International aan. De organisatie stelt dat miljardairs in voedsel- en energiesector elke 2 dagen 1 miljard euro rijker worden. Lees hier meer over die constatering, die misschien niet verrassend is, maar toch wenkbrauwen doet fronsen.