Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Lisa van Koningsveld, Modiform, over TrayC en het belang van samenwerking:

"Men wil verduurzamen en de transporttray speelt dan ook een rol"

Tholen - Kunststof heeft de afgelopen jaren een negatieve naam gekregen. "Iets wat niet nodig is, zolang de keten maar gesloten is", vertelt Lisa van Koningsveld van Modiform. "Op gebied van duurzaamheid kan je als bedrijf stappen zetten, maar om echt een verschil te maken is samenwerking essentieel." Om deze reden zijn ze vorig jaar begonnen met het TrayC systeem bij Landgard, waar het doel is om transporttrays binnen een circulair systeem te houden. "Het voorkomt downcyclen, reduceert het gebruik van kunststof en pakt ook het probleem met niet gerecyclede transportrays aan." Het assortiment is reeds uitgebreid van 5 naar 11 modellen met verschillende maatvoeringen en de interesse van kweker en retailer groeit.

Duurzaamheid 
Er is en er komt steeds meer aandacht voor duurzaamheid, ook in de tuinbouwsector en dus ook in de traywereld. "6 à 7 jaar geleden zag je dat een tray voor 60 procent uit gerecycled plastic, en 40% uit 'virgin' plastic bestond, nu is dit 98 à 100% gerecycled plastic. In de hele keten, van teler tot consument, zie je steeds meer bewustwording. Men wil verduurzamen en de transporttray speelt dan ook een rol."  

Grondstoffen tekort
Daarnaast is juist nu, met het tekort aan grondstoffen, essentieel dat de producten worden teruggehaald zodat er nieuwe van gemaakt kunnen worden. "Belangrijk is dat we allemaal, en niet alleen wij, ons uiterste best doen zodat de trays gerecycled kunnen worden."

Samenwerking
Om dit te bereiken is samenwerking van groot belang. Modiform heeft met Horizon2025 zelfs een ambitie geformuleerd om samen met de hele keten de branche duurzaam te veranderen. "Alleen op deze manier kunnen we echt een verschil maken." De samenwerking tussen Modiform en Landgard is een belangrijke stap richting keten brede samenwerking. En Modiform gaat verder dan alleen de voordelen van het TrayC systeem of eigen producten te promoten. "Kunststof heeft een slechte naam gekregen en daarom willen we ervoor zorgen dat er meer bewustwording komt op het gebied van recyclen, niet alleen van onze, maar van alle trays. Zo is het bijvoorbeeld van groot belang dat de retailers op het hart gedrukt wordt dat ze transportrays niet met de consument meegeven omdat deze niet via het consumentenafval gerecycled kunnen worden." 

Ook op het gebied van het verlagen van de ecologische footprint is samenwerking van belang, benadrukt Lisa. "Tegenwoordig willen veel bedrijven zijn of haar footprint inzichtelijk maken, ook wij. Echter, het is van belang om te weten wat de totale footprint door de hele keten is. Daarom willen we onze footprint graag delen en ook daar transparant in zijn." 

Succes delen
Het succes delen is een andere vorm van samenwerking, legt Lisa uit. "Vorig jaar zijn wij met Landgard begonnen met het TrayC systeem. Eerst zijn we met 1 Duitse bouwmarktketen begonnen en nu zien we vraag uit meerdere hoeken komen." Na dit succesvolle jaar kunnen/mogen ook andere producenten de trays produceren. "Nogmaals, alleen samen kunnen we een verschil maken." 

TrayC, hoe werkt het eigenlijk?
Maar hoe werkt het TrayC nu precies? Lisa: "Het sterke aan dit systeem is de standaardisatie, elke tray is gemaakt van 100% gerecycled polystyreen (PS). Er komt dus geen nieuw plastic aan te pas. Daarnaast wordt het  recyclepercentage verhoogd, doordat er met één materiaalsoort wordt gewerkt, namelijk PS. De kweker koopt de tray, en komt via Landgard en de retailer weer terug op een centraal punt bij Landgard waar de bruikbare trays nogmaals worden ingezet. De niet-bruikbare trays worden door Modiform gerecycled en nieuwe trays van gemaakt. Doordat de trays uniform en zeer goed stapelbaar zijn, is het inzamelen en sorteren heel laagdrempelig." 

Voor meer informatie:
Modiform
Ambachtsweg 15
3831 KA Leusden
+31 (0)33 434 31 66
sales@modiform.com 
www.modiform.com