Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Crisisupdate: Gasprijs nog steeds hoog door stress en emotie

We gaan een nieuw weekend in met onzekerheid over wel of niet Russisch gas in roebels betalen, vertraging bij de bouw van een stikstofinstallatie waardoor extra Gronings gas weer in beeld komt en voor de lange termijn langzaam dalende gas- en elektriciteitsprijzen. In deze nieuwe crisisupdate meer hierover.

We pakken eerst week 20 er even bij en werpen een blik op de gasgrafieken en de wekelijkse analyse van AgroEnergy. 


De gasprijs voor 'winter 2022' tot en met 19 mei op de Title Transfer Facility, het Nederlandse gashandelsplatform. Vanochtend rond 11.00 uur lagen de gasprijzen net iets lager. Bekijk hier de actuele prijzen. 

Specialisten van AgroEnergy schrijven in hun weekupdate dat er op basis van fundamentele factoren geen reden voor gasprijzen boven de  70 cent per m3 voor daggas en de zomermaanden is. Gevolgd door een maar: zolang de stress in de markt blijft, kunnen de gasprijzen op dagbasis alle kanten op schieten. Prijsbewegingen van meer dan 5 cent per m3 binnen de dag zijn nog steeds ‘normaal’.

Voor de lange termijn gas- en elektriciteitsprijzen is een langzame daling het meest waarschijnlijk omdat de emotie in de markt stap voor stap vermindert. Maar dag op dag bepaalt het nieuws de prijsrichting, stipt men wel aan. Het resulteert nog altijd in hobbelige gasgrafieken. 

Op elektriciteitsgebied zakten de EPEX-uurprijzen bij veel wind en zon richting of net onder nul. Niets ongewoons bij zulke weeromstandigheden schrijft men in de weekupdate. Wel gebeurde dit eind vorige week voor het eerst ook op werkdagen. Bijzonder.

De contractprijs voor noodvermogen opregelen daalde de laatste week wat van ca 16 euro/MW,uur naar 12 euro/MW,uur. Noodvermogen afregelen levert doordeweeks 4- 8 euro/MW,uur op, maar in het weekend nog steeds veel meer. Afgelopen zondag was er een record in de gemiddelde marktprijs met ruim 60 euro/MW,uur. Lees hier hele update. 

De zoals gezegd nog altijd hobbelige gasgrafieken zijn (deels) het gevolg onzekerheid op de markt, onder meer over het wel of niet in roebels aan Rusland moeten betalen van afgenomen gas. Vandaag is een nieuwe Russische afrekening. De NOS schreef gisteren dat er nog steeds onzekerheid is bij Europese lidstaten, die zich aan de Europese sanctierichtlijnen moeten houden (dat betekent: niet in roebels betalen) maar ook gas willen. Sommige gasbedrijven hebben een omweg gevonden en betalen in euro's op zo'n manier dat de Russen uiteindelijk toch roebels ontvangen. Nederland zegt nog op instructies van de Europese Commissie te wachten. De website Geotrendlines meldt dat twintig Europese energiebedrijven Russisch gas toch in roebels betalen. Bij de grote nieuwsorganisaties was dit nieuws vanochtend nog niet te vinden. 

Staatssecretaris Vijlbrief heeft de Tweede Kamer gisteren geïnformeerd over nieuwe vertraging bij de bouw van een stikstofinstallatie in Zuidbroek. Gasunie Transport Services heeft hier melding van gemaakt bij de staatssecretaris. 

Die installatie is belangrijk om van hoogcalorisch gas dat geïmporteerd wordt laagcalorisch gas (zoals uit het Groningenveld komt) te maken. Vijlbrief moet door de vertraging balanceren tussen enerzijds zijn wens om zoals hij het zelf zegt 'het Groningenveld op de waakvlam te zetten per 1 oktober 2022' en anderzijds de noodzaak om geen risico's te lopen in leveringszekerheid. Gasunie Transport Services wijst erop dat als gevolg van de vertraging er mogelijk een verhoging van 1,2 miljard Nm3 nodig is ten opzichte van het huidige gaswinningsbesluit nodig is. Vijlbrief wil daar (nog) niet aan en eerst in gesprek met het bedrijf. Lees hier de brief van Vijlbrief en hier de brief van Gasunie Transport Services

Change Inc. sprak met CFO Janneke Hermes van Gasunie over de spagaat tussen leveringszekerheid en klimaat. “Wij zijn constant met de driehoek betrouwbaar, betaalbaar en duurzaam bezig", zegt zijn. "Maar vanaf 24 februari kwam de betrouwbaarheid en betaalbaarheid wel hoger op de agenda te staan. Maar tegelijkertijd zijn we ook heel hard bezig met alle duurzame initiatieven zoals waterstof, CO2 opslag en warmte.” Lees hier het hele interview. 

BN De Stem gaat in op de vraag of Nederland, nu Europa en de VS willen dat Nederland meer gas gaat winnen, aan die vraag kan voldoen met winning van Noordzee-gas. Nederland wil niet meer winnen in Groningen. Lees hier meer in de krant. 

LTO Nederland wijst erop dat boeren en telers die in 2022 GLB-betalingsrechten ontvangen, weer een voorschot van 80% GLB kunnen aanvragen. LTO Nederland had het ministerie van LNV hierom verzocht. Dit in verband met de oorlog in Oekraïne en de fors gestegen kosten van met name energie, kunstmest en veevoer. Hierdoor kan de liquiditeit op bedrijven onder druk komen, zeker als de opbrengstprijzen achterblijven. GLB-betalingen worden normaal gesproken pas in december uitgekeerd. Aanvragen kunnen van 7 tot en met 28 juni ingediend worden. Het voorschot wordt vanaf 19 juli uitgekeerd en het resterend bedrag volgt in december. 

Alexander Formsma geeft bij Glastuinbouw Nederland extra uitleg over het huidig sectorsysteem en verlaagd tuinbouwtarief ketelgas t/m 2024. In mei 2022 is het sectorsysteem in huidige vorm verlengd tot en met 2024. Lees hier meer. 

Bij Kas als Energiebron verschijnt een verslag van het deze week gehouden EnergiekEvent. Het evenement werd druk bezocht. Lees het hier terug. 

Op de website van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat is een brief van minister Jetten aan de Europese Commissie in te zien. In die brief pleit Jetten ervoor om aardgas niet als 'groen' te behandelen. Lees hier de brief.