Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Crisisupdate: EU-energieplan én kabinet komt met uitleg over eigen staatssteunkoers

Even ging de gasprijs gisteren weer door de 100-eurogrens, maar uiteindelijk sloot de markt toch onder die prijs af op de Title Transfer Facility, het Nederlandse gashandelsplatform. Meer aandacht gaat uit naar grote Europese plannen die gisteren bekend werden. In deze crisisupdate onder meer hier aandacht voor. 


De gasprijs voor 'winter 2022' tot en met 18 mei op de Title Transfer Facility, het Nederlandse gashandelsplatform. Vanochtend rond 11.00 lagen de gasprijzen op eenzelfde prijsniveau. Bekijk hier de actuele prijzen. 

Gisterochtend werd in Brussel door de Europese Unie een plan van aanpak gepresenteerd om van het Russische gas af te komen. Komend jaar moet de import met twee derde worden teruggebracht en per 2027 moeten de EU-landen helemaal zijn gestopt met Russisch gas, schrijft de NOS dat ook de kosten van het plan noemt: 300 miljard euro. 

Dit bedrag hoeft niet direct opgehoest te worden door de Europese belastingbetaler. Zo'n 100 miljard hoopt de EU te besparen doordat er geen gas meer wordt gekocht uit Rusland. Daarnaast zit er nog 225 miljard aan leningen in het coronaherstelfonds. Lees meer over de plannen hier bij op de website van de Europese Commissie. 

In reactie op de plannen zegt klimaatminister Jetten bij de NOS dat Nederland de Europese ambities onderschrijft. In het Europese plan is de doelstelling dat in 2030 45 procent van de energie uit duurzame bronnen moet komen. In Nederland is de doelstelling nu nog 27 procent. Over hoe Nederland dat gat denkt te gaan dichten kan de minister op dit moment nog niets zeggen, schrijft de NOS. Al zal windenergie volgens een woordvoerder een belangrijke rol gaan spelen. Daarover wordt binnenkort naar verwachting meer duidelijk. 

Volgens Jetten kan Nederland zich op hoofdlijnen in veel van de voorstellen van de Europese Commissie vinden, maar het uitgeven van extra CO2-rechten om geld op te halen vindt Nederland geen goed idee. Dat leidt volgens Jetten tot meer CO2-uitstoot en het zit volgens hem een goed werkend CO2-emissiehandelsysteem in de weg.

Eén van de speerpunten in de Europese plannen is zonne-energie. Nu al is echter het elektriciteitsnet in Nederland op veel plekken overbelast. De NOS wijst ook op dat knelpunt, net als op het tekort aan arbeidskrachten om al de gewenste panelen te installeren en de door 'moordende Chinese concurrentie' grotendeels verloren gegane Europese zonnepanelenindustrie. 

Energiehandelsplatform Powerhouse gaat in op hoe Duitsland 'worstelt met de sancties'. Lees de analyse hier. 

RTV Rijnmond stelt vijf vragen over aardgas. Is dat 'het groene walhalla voor grootverbruikers van gas'? Komkommerkweker Wim van den Berg is één van de pioniers die zich vier jaar geleden met vijftien andere tuinders aansloot op een aardwarmteput in Bergschenhoek. Hij zegt bij Rijnmond overgestapt te zijn uit idealisme 'om de aardbol te redden'. Ook Gerben de Jong van Wayland Energy komt aan het woord. Teler Wim maant Den Haag tot actie, omdat veel telers nu twijfelen vanwege het wegvallen van subsidies voor aardwarmte. "Ze roepen duurzaam, duurzaam, duurzaam. Maar dan moeten ze het ook mogelijk maken." Lees hier het hele item. 

In het schriftelijk overleg van Landbouw- en Visserijraad wilden de fracties van de PvdD en GroenLinks van minister Staghouwer weten hoe andere landen omgaan met regulering van gasgebruik voor verwarming van kassen. Maken zij onderscheidt tussen voedingstuinbouw en sierteelt? Ook informeert men naar de afschakelplannen in andere landen Staghouwer zegt dat Nederland geen onderscheidt maakt tussen voedingstuinbouw en sierteelt op dit vlak.

In antwoord op vragen van de BoerBurgerBeweging geeft Staghouwer aan dat Nederland geen gebruik maakt van de door de Europese Commissie geboden ruimte om sectoren met problemen financieel extra te steunen. Staghouwer benadrukt dat dat 'voor alle economische sectoren' geldt. Het kabinet kiest er ook voor om geen nationale cofinanciering toe te voegen aan het GLB-crisisreserve. Nog deze maand zegt Staghouwer de Tweede Kamer per brief te informeren over hoe Nederland onder meer aankijkt tegen maatregelen qua staatssteun die andere landen nemen en wat dat betekent voor Nederland, dat kiest hier geen gebruik van te maken.