Goede belichting key in succesvolle plantvermeerdering

Stel dat je op ieder moment planten leverbaar hebt waar de markt op dat moment om vraagt. Hoewel niet onmogelijk is dat complex, maar WPK lukt dat naar eigen zeggen goed. "Op dit moment hebben we sierplanten in de kas," vertelt Dianto van der Lugt, teeltspecialist bij WPK, "maar in het algemeen produceren we naast sierplanten ook warme en koude groenteplanten."

Met dit brede aanbod kan WPK het hele jaar door produceren, waarmee niet alleen voldaan wordt aan de vraag van klanten naar kwalitatief hoogwaardige groenteplanten, maar ook bloeiende potplanten en jonge sierplanten. "Zo telen we tomaten, paprika's, komkommers, aubergines en meloenplanten voor ons segment warme groenten; anderzijds hebben we bloemkool en verschillende koolsoorten zoals rode, witte en Chinese kool, evenals spruiten en koolrabi voor ons segment koude groenteplanten. Wat de potplanten betreft telen we Celosia, Platycodon, Callistephus en Aster," vertelt hij.

Aandacht voor details
Zoiets zou niet mogelijk zijn zonder de hightech kas van WPK. "We hebben een betonnen eb- en vloed vloer," vervolgt Dianto. "Bovendien maken we gebruik van aanvullende hybride belichting en een dubbel scherm: één voor energiebesparing, de ander voor lichtverdeling."

Het belang van het belichtingssysteem
Een van de grote uitdagingen is het voorzien in de juiste belichting. "We zijn nog bezig met proeven," vertelt teeltspecialist bij WPK Jos Zwinkels. "We hebben al gezien dat we onder leds veelbelovende resultaten krijgen. Dat komt vooral door het spectrum, dat planten precies de hoeveelheid licht geeft die ze nodig hebben. Bladeren worden meestal te donker als ze te veel licht krijgen, omdat ze zich volzuigen met suikers. Met LED is dat beter te regelen. Daarnaast kunnen we energie-efficiënter telen, vooral omdat LED minder warmte genereert en daarom de RV ook beter te controleren is."

Omdat die aspecten doorslaggevend zijn bij de keuze van de lichtleverancier, hebben Dianto en Jos van WPK gekozen voor Fluence. "We hebben Fluence als lichtleverancier gekozen vanwege het kwaliteitsspectrum van hun lampen. Door het brede witte spectrum kunnen we elk gewas zonder problemen efficiënt telen. Niet alle gewassen houden van een meer roze of zelfs paarse Led belichtingsoplossing. Het witte spectrum van Fluence garandeert de beste oplossing voor de grote verscheidenheid aan gewassen die wij telen en vermeerderen."

Omgaan met de energiecrisis
Vertrouwen op zo'n partner kan in deze tijden van energiecrisis en onzekerheid van doorslaggevend belang zijn. "Alles verandert zo veel elke dag," zegt Jos. "Wat de energiecrisis betreft, moeten we al doende leren. We hebben zonnepanelen op het dak, maar dat is niet genoeg voor ons, dus we nemen ook onze toevlucht tot wat gas. Tegelijkertijd staan we, in tegenstelling tot veel telers, nooit stil. Als de energieprijzen te hoog zijn, kun je gewoon wat langer wachten en planten wanneer er meer licht is of wanneer het warmer is. Wij telen het hele jaar door en hoewel het er behoorlijk heftig aan toe kan gaan, is onze flexibiliteit ons unieke verkoopargument. We gaan tot het uiterste voor onze klanten, wat er ook voor nodig is."

Voor meer informatie:
WPK
Schanseind 19
4921 PM Made
+31 (0)162 673 360
wpk.nl 


Publicatiedatum:
© /Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven