Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Pluischrysanten Kamuro Flowers happy met coating

Vrolijk gekleurde pluischrysanten zijn soms gevoelig voor bloemverbranding. Kamuro Flowers probeerde verschillende coatings uit om de bloemen te beschermen tegen te hoge instraling.

“Het is niet te voorspellen welke soort kwetsbaar is bij veel zon. Er is een groen ras dat erom bekend staat dat het erg gevoelig is. Maar we hebben een andere groene soort, die veel minder gevoelig is voor veel licht”, vertelt Arthur van Zeijl.

Samen met twee broers is hij de eigenaar van Kamuro Flowers in Hoek van Holland. Ze zijn gespecialiseerd in pluischrysanten: één grote bloem op een stevige steel. Zo’n speciale chrysant bereik je door de zijscheuten weg te halen. Ze verkopen de exclusieve bloemen via telersvereniging Zentoo.

“Vooral de fel gekleurde soorten – geel, roze, rood, groen – zijn gevoelig. Als je geen coating op het kasdek gebruikt, krijgen ze problemen met de verdamping. Dan worden de bloemen fletser of je krijg echt verbranding, waarbij de lintbloemen bruin worden”, vertelt hij.

Bescherming
Daarom gebruikt Kamuro Flowers al sinds jaar en dag de een of andere coating. “We zijn ooit begonnen met ReduSol. Dat nam wel de directe instraling weg, maar was toch niet naar tevredenheid. Het is altijd een beetje zoeken: er zijn chrysantensoorten die heel goed met de instraling om kunnen gaan. En er zijn gevoelige soorten die echt goed beschermd moeten worden.”

Daarom stapten ze over op ReduHeat, de coating die warmtestraling weert terwijl hij een groot deel van het groeilicht (PAR) doorlaat. “Dat was voor de bloemen beter. Hij weerde wel de warmte, maar we verloren toch wat groei.”

ReduFuse IR
Op grond van ervaringen van collega’s en op aanraden van de teeltvoorlichter, probeerden ze vervolgens ReduFuse IR. Daar hebben ze nu drie jaar ervaring mee. “De coating dempt de warmtestraling en verspreidt het licht. Je hebt geen plekken meer met directe instraling en dat geeft rust. Rust voor het gewas, maar ook voor jezelf is het prettiger. Je voelt de warmte niet meer als je in de kas werkt”, vertelt hij.

Van Zeijl hoeft minder te schermen onder deze coating, maar inzet van het schermdoek blijft wel nodig. “Bij een instraling van 600 Watt moet je iets doen als de ramen ver open staan. Dan krijg je door de open ramen direct zonlicht op de planten, als je het niet wegschermt. Van de andere kant kun je onder ReduFuse IR langer de ramen dicht houden, zodat je CO2 en vocht beter binnenhoudt. Dat geeft extra groei in het gewas."

Van Zeijl is heel positief over deze coating: “We zien de afgelopen jaren veel minder verbranding. 100% voorkomen zal je nooit lukken, maar we zijn goed op weg.”

Sombere zomer
De zomer van 2021 was vaak somber en regenachtig. Had hij toen geen spijt van de coating? “Nee, helemaal niet. Er waren ook weken met warm weer en een hoge instraling. Dan wordt de bloemknop erg heet. Dat zijn echt risicomomenten. Je krijgt dan verstoring van de knopaanleg en later afwijkingen in de bloem. Het maakt dan niet zoveel uit of het buiten 25° C of 30° C is de knop wordt gewoon te warm. ReduFuse IR is een verzekering tegen dat soort momenten. Je krijgt gewoon een gelijkmatigere groei”, zegt hij.

“Verder zitten we hier op zandgrond. De toplaag kan in de zomer sterk drogen bij veel instraling. Ook daarvoor is ReduFuse IR een goede bescherming.”

Zou het geen idee zijn om de meest kwetsbare soorten niet meer te telen en op zoek te gaan naar alternatieven met meer weerstand? “Daar denken we inderdaad wel over na. Maar dan nog blijf ik ReduFuse IR gebruiken, misschien in een iets dunnere laag. Het geeft zekerheid, het is beter voor het klimaat en het werkt plezieriger.”

Voor meer informatie:
Mardenkro
Geerstraat 8
5111 PS Baarle-Nassau
T: +31 (0)13 507 70 69
sales@redusystems.com
www.redusystems.com

Publicatiedatum: