Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Rond de tafel over huisvesting internationale werknemers in Zundert

Op dit moment vindt de week van de huisvesting plaats. Deze week heeft als doel om gemeenten en ondernemers met elkaar in gesprek te brengen over het thema huisvesting. Regelmatig vinden er al gesprekken plaats over het thema huisvesting van internationale werknemers tussen gemeenten en ZLTO-afdelingsbesturen.

Vorige maand vond er een rondetafelgesprek over huisvesting van internationale werknemers plaats met als gesprekspartners de gemeente Zundert, ZLTO en LTO. Vanuit de gemeente Zundert namen demissionair wethouders De Beer (Economie) en Kok (RO, wonen en huisvesting) deel, ondersteund door ambtenaren. Vanuit ZLTO zaten Eric Tilborghs (afdelingsbestuurder Zundert-Rijsbergen), Remco Beekers (ZLTO-hoofdbestuurder) en Wendy Klijn (belangenbehartiger omgeving) aan tafel. Vanuit de LTO Werkgeverslijn en het Colland-project Ruimte voor huisvesting deed Jules Sanders dat.

Uitwisseling
Doel van het gesprek was om kennis en ervaring uit te wisselen over het thema huisvesting van internationale werknemers en de bijbehorende uitdagingen met elkaar te bespreken. Tijdens het gesprek werd de LTO-visie ‘Huisvesting internationale werknemers in de land- en tuinbouw’ gepresenteerd. Vervolgens volgde een uitwisseling van kansen en knelpunten. Agrarisch ondernemers binnen de gemeente Zundert hebben behoefte aan ruimere mogelijkheden voor huisvesting van internationale werknemers. De wens van veel bedrijven is om die op het eigen erf te realiseren. Te sprake kwam ook de wens om de huisvesting te kunnen delen met een collega-ondernemer, die de piek van de arbeid op een ander moment in het jaar heeft. De gemeente staat toe dat maximaal 25% van de arbeidsmigranten werkzaam zijn buiten het eigen bedrijf.

Keurmerken
Nu zijn er twee keurmerken die de kwaliteit van huisvesting borgen. Het gaat om het Agrarisch Keurmerk Flexwonen (AKF) en het keurmerk van de Stichting Normering Flexwonen (SNF). AKF is speciaal ontwikkeld voor de agrarische sector en biedt de mogelijkheid om ook tijdelijke huisvesting te certificeren. De gemeente Zundert stelt het hebben van een keurmerk AKF of SNF nu niet verplicht. ZLTO-leden wensen dat dit zo blijft. Een actueel knelpunt is dat bedrijven die gebruik maken van uitzendkrachten of van payrolling (inleen van arbeid) geen gebruik kunnen maken van AKF. Bij SNF is de certificering van tijdelijke huisvesting, bijvoorbeeld in stacaravans en portacabins, niet mogelijk.

Inzicht
De gemeente Zundert gaf aan open te staan voor het kijken naar beleidsaanpassingen voor huisvesting. Voorwaarde is dat agrarische de sector zelf inzicht moet verschaffen in de cijfers binnen de gemeente: hoeveel internationale werknemers wonen er in Zundert, hoe zijn ze geregistreerd, hoe groot is de opgave om passende huisvesting te verwezenlijken? ZLTO gaat aan de slag om antwoord te krijgen op dit vragen.

Blik in de praktijk
De bijeenkomst vond plaats op het bedrijf van Eric Tilborghs. Hij heeft afgelopen jaar als eerste agrarisch ondernemer een permanente vergunning voor een pand voor huisvesting op het eigen erf ontvangen binnen de gemeente Zundert. Voorheen gaf de gemeente alleen tijdelijke vergunningen van tien jaar af. Eric verving na het verkrijgen van de vergunning een deel van de units op zijn erf door een permanent pand. Tijdens het bezoek werd het nieuwe huisvestingspand bekeken.

bron: ZLTO

Publicatiedatum: