Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Crisisupdate: LTO wil steun voor Nederlandse boer en tuinder, net als in buurlanden

Afgelopen vrijdag zijn de gasprijzen weer tot onder de 100-eurogrens gezakt. Daarmee is de piek van donderdag weer teniet gedaan. Vanochtend zakten de prijzen na 10.00 zelfs nog verder. In deze crisisupdate een nieuwe gasgrafiek, een nieuwe roep om steunmaatregelen in Nederland én een rapport van de Nationale Bank van België over of en hoe bedrijven kosten kunnen doorberekenen.  


De gasprijs voor 'winter 2022' tot en met 13 mei op de Title Transfer Facility, het Nederlandse gashandelsplatform. Vanochtend rond 10.00 op vergelijkbare niveaus. Na 10.00 zakten de dagprijzen verder, richting de 90 euro per megawattuur. Bekijk hier de actuele prijzen. 

Gelijk speelveld
Belangenbehartiger LTO Nederland roept het kabinet (opnieuw) op steunmaatregelen te nemen om de land- en tuinbouw te helpen. LTO doet het kabinet in een brief drie concrete voorstellen. De belangenbehartiger wijst erop dat men informatie heeft dat in andere EU-lidstaten hun aandeel in het GLB-crisisfonds verdrievoudigen. Het gaat om landen als Duitsland en België. LTO wil dat ook Nederland hierin meegaat. Verder vraagt men om het vervroegen van de GLB-betalingen en een verlaging van de accijns op diesel, zodat de prijs in lijn komt met andere EU-lidstaten. 

LTO schrijft in de brief dat Duitsland een staatssteunpakketten heeft van 20 en 11 miljard euro én een GLB-fonds (180 miljoen euro) met maatregelen gericht op bedrijven die worden getroffen door de stijgende kosten zoals voor gas en diesel. Polen heeft onlangs goedkeuring gekregen voor een staatssteunregeling van 836 miljoen euro. Poolse boeren kunnen tot 107 euro per hectare bouwplan en tot 53,50 euro per hectare grasland krijgen, tot een maximum van 50 hectare per bedrijf en 7.500 euro.

Ook Spanje, Griekenland, Frankrijk, Finland en Roemenië hebben een pakket maatregelen voor de landbouwsector in voorbereiding. Zo wil laatstgenoemde extra subsidie op zonnepanelen en opslagcapaciteit van granen geven. Het ziet ernaar uit dat Denemarken het GLB-crisisgeld wordt verdeeld over alle aanvragers van GLB-inkomenssteun.

Verder hebben veel EU-lidstaten hebben de belastingen op brandstoffen en elektriciteit tijdelijk verlaagd, waaronder Oostenrijk, Frankrijk, Italië, België, Slowakije, Slovenië, Spanje en Zweden. Ook in Nederland is de accijns op diesel verlaagd, maar door de hoge belastingdruk zijn de dieselprijzen nog steeds hoger dan veel andere Europese landen.

LTO zegt: "Het is nu aan het kabinet om stappen te nemen voor de ondernemers en sectoren die het hardst zijn getroffen. Afwachten terwijl de ons omringende landen honderden miljoenen reserveren voor hun boeren en tuinders is onverstandig." Lees hier de hele LTO-brief. 

De Nationale Bank van België gaat in op de effecten van stijgende energieprijzen op bedrijven. Men schrijft: "Op basis van bedrijfsgegevens uit het verleden zien we dat ondernemingen er in zekere mate in slagen kostenstijgingen door te rekenen. Wij stellen vast dat de bedrijven gemiddeld 60% van kostenstijgingen konden doorschuiven naar hun klanten. Deze ‘pass-through’ verschilt per bedrijfstak en is hoger voor grote dan voor kleine ondernemingen. Voor de energie-intensieve industrie is de pass-through in het algemeen hoger dan gemiddeld, waardoor het effect van de energiecrisis op de bedrijven enigszins wordt afgezwakt. Vermits de kosten echter niet volledig kunnen worden doorgerekend, verwachten we wel dat de bedrijfsmarges zullen krimpen en een deel van de schok zullen opvangen." Bekijk hier het hele rapport.


Klik hier voor vergroting

Hoe heeft Nederland de sancties tegen Rusland uitgevoerd en gehandhaafd? En wat kan er beter? Daarover is afgelopen vrijdag een rapport gepresenteerd aan minister Hoekstra van Buitenlandse Zaken. In het bericht bij het rapport staan ook de resultaten tot 13 mei van de Nederlandse sancties opgesomd. Bekijk het rapport en de cijfers hier. 

Op LinkedIn ontketende Bram Hanemaaijer een debat na het poneren van de volgende stelling: Stoppen met glastuinbouw of met Tata Steel? Wie mee wil debatteren, moet hier zijn. 

Tot slot nieuws over Finland, dat sinds vrijdag geen elektriciteit meer ontvangt uit Rusland. De Russen zeggen dat het het gevolg is van betalingsproblemen. Westerlingen wijzen erop dat het ook een vergelding kan zijn, omdat Finland lid van de NAVO wil worden. Finland importeert tot nu zo'n tien procent van zijn stroom uit Rusland. Het land wil eind dit jaar zelfvoorzienend zijn qua stroom. Onder meer de VRT schrijft erover.