Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Crisisupdate: Recessie dreigt, maar hoe erg is dat écht?

De gasprijzen lagen vanochtend enkele euro's lager per megawattuur dan waarop de prijzen vrijdag afsloten op de Title Transfer Facility, het Nederlandse gashandelsplatform. Of dat de toon zet voor de rest van deze week, wordt weer afwachten. Wat inmiddels wel bekend is, is de toespraak van Poetin. Die was voorspelbaar. Verder in deze crisisupdate speculaties over de energieboycot waarover nog altijd gesproken wordt.


De gasprijs voor 'winter 2022' op de Title Transfer Facility, het Nederlandse gashandelsplatform, tot en met 6 mei. Vanochtend om 10.00 uur lagen de daggasprijzen enkele euro's per megawattuur lager dan het prijsniveau waarop vrijdag werd afgesloten. Klik hier voor de actuele gasprijzen.  

"Je moet eigenlijk een deel van de economie stoppen om een deel van de energie niet te gebruiken. Dat is de moeilijkheid." Dat stelt Econoom Maria Demertzis van de Brusselse economische denktank Bruegel bij de NOS. Specialisten buigen zich in een artikel over de vraag of 'we' snel zonder Russisch gas kunnen. 'Ja', is het antwoord, gevolgd door mitsen en maren.

Een boycot op Russische olie is dichterbij, al is het de landen uit de Europese Unie nog niet gelukt alle koppen dezelfde kant op te krijgen na dagen praten. Hongarije, Slowakije en Tsjechië zouden dwars liggen, weet de NOS. Hongarije, Slowakije en Tsjechië zijn in hoge mate afhankelijk van Russische olie. Vooral Hongarije, dat ongeveer 96 procent van zijn olie uit Rusland ontvangt, ligt dwars. Dat land eist vijf jaar uitstel van invoering. 

De Volkskrant haalt een Rabobank-rapport aan waaruit blijkt dat een Russische olieboycot Nederland al in recessie brengt. Nederland verliest 4,5 procent van het bruto binnenlands product (bbp) bij een volledige boycot van Russische olie en gas. Lees meer in de krant. 

BNR Nieuwsradio haalt berichtgeving van Bloomberg aan. Het persbureau zag een brief van het Russische staatsgasbedrijf Gazprom in. Uit de brief zou blijken dat het Russische staatsgasbedrijf Gazprom Europese klanten heeft geprobeerd gerust te stellen. Gazprom zou in de brief zeggen dat klanten nog steeds gas kunnen kopen zonder de sancties tegen Rusland, wegens de inval in Oekraïne, daarmee te overtreden. Lees meer bij BNR

Vrijdagmiddag bij EenVandaag op NPO Radio 1 ging het over de term 'recessie'. In het item enige nuance bij de angstaanjagende term, die al aan de orde is als de economie twee kwartalen achter elkaar krimpt. Het punt is vooral dat wanneer de term 'recessie' eenmaal in zwang raakt, mensen zich er ook naar gaan gedragen, terwijl het geld juíst moet blijven rollen om de recessie te niet te doen. Beluister het item van tien minuten hier. Het recessie-item volgde onder meer op nieuws over het verhogen van de rentes door de Amerikanen en de Britten. De rente gaat omhoog om de inflatie te remmen, legt econoom Mathijs Bouman bij Nieuwsuur uit. 

Tot slot wijst LTO-bestuurder Dirk Bruins mensen op LinkedIn op een uitzending van BNR Nieuwsradio waarin Arend Jan Boekestijn en Rob de Wijk in gesprek gaan met Petra Berkhout van Wageningen Economic Research over de geopolitiek van voedsel. Dirk schrijft bij zijn luistertip: "Dagelijks hoor ik mensen met meningen over de Nederlandse land- en tuinbouw. Gelukkig mag dat in een vrij en democratisch land. Het zou alleen wel fijn zijn dat die meningen vaker gevormd zouden zijn op basis van inhoudelijke kennis." Luister hier de BNR-podcast