Gisten zijn eencellige schimmels en we kennen ze vooral van het bier brouwen. Ze zetten dan onder zuurstofloze omstandigheden suikers om in alcohol en CO2. Wanneer daar zuurstof bij zou komen zou alleen CO2 ontstaan en geen alcohol. Dat is jammer. Maar wat doen gisten in de tuinbouw in het watersysteem of voor planten?
Gisten komen voor in water, mens en dieren, planten, grond en in insecten. Vooral op suiker doen ze het goed, op nectar van bloemen bijvoorbeeld of in vruchtensap zorgen ze voor bederf. Op zichzelf zijn gisten ook weer een voedingsbron voor bacteriƫn en ander bodemleven. Hoewel er weinig bekend is over gisten die direct schadelijk zouden zijn voor plantengroei komen er in watersystemen in de tuinbouw soms grote hoeveelheden aan gisten voor.
Gisten komen in normale waardes in bodems voor (ca. 20.000 kve/g grond). Verhoogde waardes aan gisten wordt vaak getriggerd door de omstandigheden of toevoegingen in water (>20 kve/ml) of substraat. Gisten geven de voorkeur aan licht zure omstandigheden rond pH 4,5-5,5. Verder groeien gisten makkelijk op alcoholen, organische zuren (o.a. restproduct bij gebruik van peroxide) en op N-houdende verbindingen als aminozuren en ammoniak. De koolstof daarin wordt als energiebron gebruikt. In water groeien gisten makkelijk bij veel opgelost zuurstof en bij veel opgelost organisch materiaal (Total Organic Carbon / TOC).
Gisten groeien snel op organische verontreiniging waarmee ze een belangrijke indicatoren zijn voor organische vervuiling in water. Specifieke soorten gist dragen bij aan het oplosbaar maken van fosfaten zodat die beschikbaar worden voor opname door de plant.
Als echte groeiverbeteraar zijn gisten nog onvoldoende bestudeerd.
Voor meer informatie:Groen Agro Control
i[email protected]
www.agrocontrol.nl