300 ondernemers in glastuinbouw gewaarschuwd voor digitale dreiging, maar erover praten wil niemand

Hacktivisme, criminaliteit en klunzigheid tarten de Nederlandse glastuinbouw. Uit een recente nulmeting van de Haagse Hogeschool, waarover Computable schrijft, blijkt dat door verdergaande digitalisering it-systemen en operationele technologie (ot) steeds meer verweven raken.

Organisaties raken afhankelijk van elkaar in hechte supply chains en zijn kwetsbaar als klimaatsystemen, bewateringssystemen en productierobots niet worden aangestuurd. Tien tuinbouworganisaties sloegen de handen ineen.

Volgens een schatting van Greenport West-Holland wordt een op de vijf tuinders slachtoffer van cybercrime. "Praat erover! Schaam je niet als je gehackt bent", zei digital detective Gina Doekhie onlangs tegen Computable. Schaamte; het woord valt regelmatig in gesprekken over cybersecurity. Gehackte ondernemers durven er niet over te praten, bang als ze zijn om de schlemiel van de sector te worden. Een oproep aan glastuinders om openheid van zaken te geven, leverde dan ook niets op.

Overheidsdienst DTC (Digital Trust Center) waarschuwde al bijna driehonderd ondernemers vanwege een actuele digitale dreiging, maar kan geen gedupeerde ondernemer naar voren schuiven voor dit artikel. Ook het onlangs opgerichte CWC (Cyberweerbaarheids-centrum Greenport West-Holland) kan geen naam noemen. Zwijgen is goud. Koppen dicht! Dat is de reflex van de gemiddelde ondernemer, zo stelt Computable. 

Het CWC wil het gebrek aan openheid en gevoel van schaamte doorbreken, vertelt programmamanager Bart Feskens tegen Computable. Lees hier het hele verhaal.


Publicatiedatum:



Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven