Nieuwe kas Berg Lisianthus in gebruik genomen

Op de hoek van de Zwartendijk met de Dortlaan in Naaldwijk staat het vernieuwde en uitgebreide bedrijf van Berg Lisianthus. De afgelopen maanden is hard gewerkt aan een uitbreiding van 3 ha, waarmee het teeltareaal nu op ruim 7,5 ha uitkomt. Met bijna 40 medewerkers worden maar liefst 24 soorten lisianthus geteeld.

Berg Lisianthus kent een rijke geschiedenis. Hun wortels in de tuinbouw gaan terug tot het jaar 1756, 266(!) jaar terug, toen de familie fruit teelde voor het Prinsenhof in Honselersdijk. Hiermee werd de basis van het huidige bedrijf gelegd. Nog altijd op dezelfde locatie werd in 1921 de eerste stap richting de sierteelt gezet met freesia's. Tientallen jaren teelde familie Van den Berg met de seizoenen mee, maar in 1977 werd de overstap gemaakt naar de jaarrondteelt van freesia's.

De eerste lisianthus deed eind jaren '80 zijn intrede; een kwetsbaar gewas wat specifieke kennis en behandeling vereist. Hans en Wim van den Berg bouwden hun kennis steeds verder uit en de teeltoppervlakte voor lisianthus nam die van freesia steeds verder over in de jaren '90. Ondertussen kochten zij steeds meer buren op en aan het begin van deze eeuw was de toenmalige Kwekerij Berglust eigenaar van een groot aantal naastgelegen kassen. In 2006 besloten zij om één nieuwe kas te bouwen en de bedrijfsnaam te veranderen in Berg Lisianthus.

Samen groeien sinds 2006
Bij de bouw van deze kas van 3 ha in 2006 ging Berg Lisianthus de samenwerking aan met Stolze. "Eén partij voor een totaalpakket van installaties sprak ons erg aan", vertelt Wim van den Berg. Toen in 2015 de kas uitgebreid werd met 1,5 ha verzorgde Stolze tevens de uitbreiding en integratie van de water- en elektrotechnische installaties, het groeilicht en de automatisering van de klimaattechniek. Met verjonging in het managementteam door de komst van Wims zoon Tim was in 2021 de tijd rijp voor de volgende uitbreiding. Om op efficiënte en duurzame wijze meer te produceren werd er maar liefst 3 ha nieuwgebouwd en werd de automatisering van de teelttechniek en oogstverwerking verder ontwikkeld.

Uitbreiding elektro- en watertechniek
Stolze integreerde de complete kasinstallatie en elektrotechniek voor de bedrijfsruimtes en corridors. Ook werd zowel de software als hardware van de aanwezige Priva Connext klimaatcomputer uitgebreid naar de nieuwe kas. De kas werd daarnaast voorzien van Priva EcoFan+ ventilatoren om het klimaat in de kas gelijkmatig te verdelen en te zorgen voor optimale luchtcirculatie. Ook de watertechnische installaties werden uitgebreid. Stolze legde een nieuw hemelwaterbassin, een drainwatersilo en nieuw leidingwerk aan. Om het drainwater te gebruiken voor irrigatie, werd een drukgevoede zeefbochtfilter geïnstalleerd. In de kas integreerde Stolze de nieuwe beregeningsinstallatie op de aanwezige installatie en werden nieuwe handgietinstallaties geplaatst.

Verduurzaming en energiebesparing met hybride LED
Berg Lisianthus koos er daarnaast voor om niet alleen de SON-T belichting uit te breiden, maar dit aan te vullen met Philips Toplighting Force LED-belichting. Hans van den Berg vertelt: "Het doel van deze verbouwing was niet alleen groeien in productie, maar ook verduurzaming en energiebesparing. De hybride-belichting is daarin een mooie eerste stap, die we in de toekomst graag zouden uitbreiden."

Voor meer informatie:
Stolze
Bandijkweg 2
2676 LJ Maasdijk
+31 174 513 779
info@stolze.nl
www.stolze.nl
 
Berg Lisianthus
Zwartendijk 12a
2671 LL Naaldwijk
+31(0)174 624437
info@berglisianthus.nl 
www.berglisianthus.nl 

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven