Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Crisisupdate: Geen nieuws is slecht nieuws

Na het uitzetten van de koers voor de Nederlandse glastuinbouw is het stil gebleven in Den Haag. Een oplossing voor de (dreigende) liquiditeitsproblemen in de glastuinbouw is (nog) niet gepresenteerd.  Een korte crisisupdate daarom vandaag.

Een blik op de gasprijs leert dat na de piek op Koningsdag de gasprijzen gestaag zijn gaan dalen. De (relatieve) rust is weergekeerd. De gasprijs voor 'winter 2022', op de Title Transfer Facility, het Nederlandse gashandelsplatform, sloot op 2 mei af net boven de 90 euro per megawattuur. De gasprijzen voor de zomermaanden en het derde kwartaal van 2022 liggen hoger, net onder de 100-eurogrens. 


De gasprijs voor 'winter 2022' op de Title Transfer Facility, het Nederlandse gashandelsplatform, tot en met 2 mei. Vanochtend rond 10 uur lagen de daggasprijzen net weer iets hoger.   

NPO Radio 1 schrijft dat de Europese energieministers verdeeld zijn over het boycotten van Russische olie. Dat komt onder meer omdat landen naar de eigen afhankelijkheid kijken en daar zitten grote verschillen tussen de lidstaten. Sommige landen kunnen makkelijker zonder dan anderen. In radioprogramma 'Dit is de Dag' spraken voormalig oliehandelaar Ronald de Zoete, hoogleraar economie Sweder van Wijnbergen, energiedeskundige Lucia van Geuns en sanctierecht-advocaat Heleen over de Linden erover. 

De NOS legt uit waarom schepen met Russische olie naar de Rotterdamse haven blijven komen. Het antwoord: olie valt (nog) niet binnen de sanctiepakketten. Mocht het tot een boycot komen, dat voelt men dat vooral in Centraal- en Oost-Europa, zegt Erik Klooster van de Vereniging Nederlandse Petroleum Industrie. "Maar we zullen het ook wel degelijk in Nederland merken." 

Nu.nl schrijft op basis van berichtgeving van de Financial Times dat het Franse energiebedrijf Engie, dat in Nederland vooral bekend is als eigenaar van het laadpalenbedrijf EVBox, een contract afgesloten met een Amerikaans bedrijf voor vloeibaar aardgas (lng). Het zou het eerste Europese bedrijf zijn dat een Amerikaans contract afsluit sinds de EU de gasafhankelijkheid van Rusland wil verminderen. 

De Wereldbank kwam vorige week met een rapport over de gevolgen van de oorlog in Oekraïne voor de voedsel- en energieprijzen. De bank voorspelt dat die nog enkele jaren hoog zullen blijven, waarschijnlijk tot eind 2024. Lees hier het hele bericht.