Ultrafiltratie om gesloten te telen, maar wat is ultrafiltratie eigenlijk?

Tholen - Ultrafiltratie is een membraantechniek om water te ontdoen van organische vervuiling. Het is al jarenlang wereldwijd een veel gebruikte techniek voor de drinkwaterproductie en als voorzuivering voor omgekeerde osmose. De techniek filtert alle deeltjes eruit die groter zijn dan 0,02 micron en is getest op een verwijdering van 100% van de nematoden en schimmels, 99,999999% van de bacteriën en 99,999% van alle virussen. Dit maakt dat de ‘NTU’, de troebelheid van het water, vaak lager is dan 0,03: ideaal voor het schoonhouden van al het (drip)leidingwerk achter het systeem, aldus Jochum Genuit, commercieel directeur van Mienis Waterzuivering. 

Ultrafiltratie is op verschillende manieren inzetbaar. Soms als voorzuivering voor omgekeerde osmose, meestal voor de desinfectie van drainwater, maar ook regenwater of oppervlaktewater. Jochum: "Er zijn zelfs situaties waarbij één ultrafiltratie wordt ingezet voor de behandeling van tien verschillende soorten drainwater. Door niet alleen het drainwater maar al het inkomende water te behandelen blijft de ziektedruk in de kas laag. Na de inzet van ultrafiltratie is er bijvoorbeeld geen sprake van onder andere Agrobacterium rhizogenes of het ToBRF-virus.”

"De eerste"
Jochem: "Wereldwijd was Mienis het eerste bedrijf dat ultrafiltratie succesvol introduceerde in de tuinbouw. Sindsdien hebben we veel ervaring opgedaan en ons systeem doorontwikkeld tot een product met een hoge klanttevredenheid. Het is onze visie dat alleen een installatie die volledig automatisch functioneert u ontzorgt als klant.”

De uitdaging is het omgaan met verschillende soorten vervuiling. Jochem: “Weet je … ik ben er best trots op dat onze systemen wereldwijd probleemloos functioneren. En dat op ieder type water. Het is niet alleen het resultaat van jarenlange ervaring, ook van de ontwikkeling van een eigen softwareprogramma. Hiermee is het proces perfect op elke specifieke situatie af te stemmen.” Mienis maakt gebruik van frequentie gestuurde pompen, sensoren en kleppen. De installatie kan op afstand worden ingeregeld, zonder kosten.

Jochem: “De installaties worden bij de volgende gewassen en kwekers ingezet als oplossing voor 100% gesloten telen:

  • Groenten en klein fruit zoals: tomaten, paprika, komkommer, aardbeien en blauwe bessen
  • In de sierteelt, bij stekbedrijven, veredelaars en kwekers

Tijdens de HortiContact toont Mienis haar complete ultrafiltratie in stand G121. 

Voor meer informatie: 
Jochum Genuit
Mienis Waterzuivering B.V.
Tel.: +31(0)6 54 28 86 82
jochum@mienis-water.nl 
www.mienis-water.nl 


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven