Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Crisisupdate: Meststoffenmarkt laat zich óók lastig voorspellen

Aan het eind van een toch weer onrustige energieweek sloot de gasprijs uiteindelijk toch weer onder de 100-eurogrens af. Echt rust geeft dat gegeven echter niet. De energieprijzen liggen nog altijd hoog en geruststellende berichten uit de politiek komen er ook nog niet echt. In deze nieuwe crisisupdate zetten we een en ander weer op een rijtje.


De gasprijs voor 'winter 2022' op de Title Transfer Facility, het Nederlandse gashandelsplatform, tot en met 29 april. Vanochtend lagen de daggasprijzen nog net weer iets lager. 

De specialisten van AgroEnergy gaven eind vorige week weer hun visie op de energiemarktontwikkelingen. Ook zij signaleerden onrust op de markt na de Russische gasleveringsstop aan Polen en Bulgarije. Het zorgde voor 'tijdelijke stress' op de gasmarkt.

Lagere gasaanvoer uit Noorwegen gaf geen stress. AgroEnergy schrijft dat ondanks uitval van bronnen bij de Noren Nederland nog altijd op koers ligt om de door Brussel vereiste vulgraad per november te halen. De Nederlandse gasopslagen zitten op moment van schrijven van de update van AgroEnergy voor 29% vol, vorig jaar rond deze tijd waren de opslagen voor 20% gevuld, 'dus we zitten hier al 9 procentpunt boven', concludeert men. 

In de onrustige week stabiliseerden de gasprijzen voor de jaren na 2022. Tot week 16 stegen de prijzen hier nog. Lees hier de hele update. 

Minister Jetten van Klimaat en Energie moest in Den Haag in de Tweede Kamer vorige week weer aan de bak. Hij kreeg Kamervragen over de energieleveringszekerheid voor aankomende winter én over de technische correcties van de CO2-doelen voor de glastuinbouwsector. 

In zijn antwoorden op de vragen over de leveringszekerheid gaat Jetten onder meer in op LNG. Kamerleden Erkens (VVD) en Grinwis (ChristenUnie) wilden weten welke opties Jetten ziet voor het sluiten van langetermijncontracten voor vloeibaar gas. Jetten wijst hierbij naar Europa en marktpartijen, die primair gas inkopen, niet de overheid, aldus de minister.

De NOS schreef zaterdag dat het voor de VS 'vrijwel onmogelijk' is om het door president Biden beloofde vloeibaar gas aan Europa te kunnen leveren. Gas waarop onder meer Nederland wel rekent, merkt de NOS fijntjes op. Het gas is opgenomen in de onlangs gepresenteerde plannen van Nederland om los van Russische gasimport te komen. Lng-producenten in de VS werken nu al op de maximale capaciteit en er zijn weinig mogelijkheden om op korte termijn de productie te verhogen. Lees hier meer bij de NOS

In zijn antwoorden op de vragen over technische CO2-correcties schrijft Jetten samen met minister Staghouwer dat zij vinden dat de prijs van broeikasgasuitstoot langjarig en vooraf duidelijk moet zijn, zodat telers dit mee kunnen nemen in investeringsbeslissingen. Daarmee geven zij aan de mening van de Kamerleden Valstar (VVD) en Grinwis (ChristenUnie) te delen. 

Donderdag ging Jetten, samen met minister Staghouwer, ook op Kamervragen in. Dit keer vragen van de Kamerleden Valstar, Grinwis en Boswijk (CDA), gesteld na de noodkreet vanuit de glastuinbouw over op korte termijn dreigende liquiditeitsproblemen voor vier op de tien Nederlandse telers. De ministers geven aan eind april met 'hun inzet' te komen. Onlangs werd uit een brief van Staghouwer al wel een en ander bekend. Tot nog stelt wat Den Haag biedt de glastuinbouw nogal teleur. Op het punt 'liquiditeitsproblemen' heeft Den Haag nog geen besluiten bekend gemaakt. De ministers schrijven 'faillissementen onder glastuinbouwbedrijven niet uit te sluiten'

Het Vlaams parlement vergaderde vrijdag 29 april over het Vlaams Energie- en Klimaatplan. Het plan bevat meer dan 300 maatregelen in de sector van het transport, gebouwen, landbouw, niet-ETS industrie, afval, landgebruik en bosbouw, en hernieuwbare energie. De vergadering is hier terug te kijken. De eerlijkheid gebied te zeggen dat wij concrete zaken voor de glastuinbouw uit de vergadering nog niet paraat hebben. Mochten die er zijn, dan melden wij dit in een van de volgende updates alsnog.

Meststoffenproducent Yara staat in een aprilupdate stil bij de meststoffenmarkt. Met name de aanbodzijde van de markt wordt door de oorlog tussen Oekraïne en Rusland c.q. de sancties tegen Rusland en Wit-Rusland sterk beïnvloedt, schrijft men. "Alternatieven voor het gecombineerde Oekraïense, Russische en Wit-Russische marktaandeel zijn niet snel op de korte en middellange termijn te vinden. Op langere termijn zullen de goederenstromen zich waarschijnlijk herschikken en komt er meer stabiliteit, zowel qua beschikbaarheid als prijs. Echter door de huidige samenloop van factoren, een ongekende vraag in combinatie met een enorme daling van de beschikbaarheid van het aanbod, mede veroorzaakt door de oorlog in Oekraïne, maakt het moeilijk te voorspellen waar de prijzen zich verder naartoe zullen ontwikkelen."

In het Algemeen Dagblad een bericht over Yara. Als 'een bedrijf als Yara' geen gas meer heeft, staat binnen een week een derde tot de helft van de vrachtwagens in Europa stil, schrijft de krant

Platform voor anaerobe vergisting Biogas-E staat stil bij de vraag of de biogassector kan bijdragen tot afbouw van Russisch gas. De belangrijkste conclusie van hun studie is dat heel wat bestaande biogasinstallaties in Vlaanderen zullen stoppen tegen 2030, omdat hun steunperiode afloopt en er geen valabele alternatieven zijn. De conversie van biogas-WKK naar biomethaan biedt echter interessante opportuniteiten, zeker bij hogere gasprijzen en de zoektocht naar alternatieven voor Russisch gas. De bestaande biogasinstallaties kunnen voor een snelle stijging van de biomethaanproductie zorgen tegen 2030, tegen een beperkte investeringskost. Lees hier het hele bericht. 

In NRC, vorige week nog, een verhaal over waarom verduurzamen in de glastuinbouw onaantrekkelijk is geworden. In de krant komen onder meer aardwarmtepionier Leon Ammerlaan en cressenteler en bestuurslid van Glastuinbouw Nederland Rob Baan aan het woord. Lees hier het artikel terug. 

Statistiekdienst Eurostat zet de elektriciteits- en gasprijzen uit de tweede helft van 2021 op een rijtje.


Klik hier voor vergroting van de afbeeldingen en het hele bericht.