Pythium dé grote uitdaging in hyacintenteelt

In de teelt van hyacinth is Pythium, een bodemschimmel die zich via sporen kan verspreiden, een grote uitdaging. Om deze schimmel onder controle te krijgen, is het verhogen van de weerbaarheid van de bodem essentieel. In samenwerking met Eurofins Agro gaat Agrifirm-GMN onderzoeken welke relaties er zijn tussen de biologische, de chemische en fysische kenmerken van de bodem met de aantasting van Pythium.
 
Totaal Gewas Aanpak
In de teelt van bloembollen is een totaal inzicht van de bodem, planten en teelt, inclusief de verwerking en bewaring van groot belang. Door integraal te kijken naar de hyacintenteelt krijgen we inzicht in de uitdagingen binnen de teelt. Denk aan trips, roet en ook Phythium. Deze knelpunten zijn het startpunt voor dergelijk onderzoek. Zo gaan we samen op zoek naar duurzame, toekomstgerichte oplossingen.

Onderzoeksopzet
Komende maand worden er op verschillende percelen met dezelfde cultivar in de hyacintenteelt grondmonsters genomen om inzichtelijk te krijgen in hoeverre Phytium aanwezig is. Hieruit kan vervolgens geconcludeerd worden welke relaties er zijn tussen de resultaten van de biologische, de chemische en fysische kenmerken van de bodem in relatie tot de aantasting van Pythium. Vanuit deze basis vindt verder onderzoek plaats o.a. door visuele beoordelingen op Pythiu-aantasing. Maar ook zullen er tijdens de teelt diverse bodemmonsters worden genomen en geanalyseerd. Uiteindelijk zal ook een opbrengstbepaling onderdeel zijn van het onderzoek. Door de samenwerking met Eurofins Agro combineren we de kennis en expertise van beide organisaties optimaal.

Resultaat
Het uiteindelijke resultaat van het onderzoek zou handvatten moeten bieden om bijvoorbeeld middels een specifieke strategie een betere beheersing van Pythium in de teelt van hyacinten te bewerkstelligen.

bron: Agrifirm-GMN


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven