Lintje voor Ton: een tuinbouwoverzicht

Traditioneel regent het in Nederland op de dag voor Koningsdag lintjes. Dit jaar werden er 3025 burgers onderscheiden. Onder hen ook tuinbouwbekenden. Wij zetten de namen op een rijtje, zonder de pretentie helemaal volledig te zijn. Mist er een naam? Meld het ons gerust, dan voegen wij die trotse drager van een lintje toe.

Lex van der Zwet kreeg in de gemeente Kaag en Braasem een lintje voor zijn tomeloze inzet voor de tuinbouw in Roelofarendsveen en Oude Wetering, schrijft Omroep West. Hij was jarenlang bestuurslid voor de LTB, later WLTO en LTO Noord. Ook was hij medeorganisator van ‘Kom in de kas’. Daarnaast is hij actief als vrijwillig keurmeester bij de Nationale zonnebloemtentoonstelling. De organisatie van bloemenkeuringen is ook onderdeel van zijn vrijwilligerswerk. Ook is hij veel te vinden bij de Stichting Oud Alkemade, waar hij aanspreekpunt is voor alles rond bloemen- en plantenteelt. Daar maakt hij ook deel uit van de themawerkgroep en wordt ingezet als suppoost. 

Rinus Kromhout uit Rijnsburg werd benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau vanwege zijn inzet, decennialang, voor de tuindersbelangen, schrijft het Leidsch Dagblad. Dat deed hij als bestuurslid en voorzitter van de lokale afdeling van de Nederlandse Christelijke Boeren- en Tuindersbond, de Westelijke Land- en Tuinbouworganisatie en de Land- en Tuinbouworganisatie Noord. In zijn eigen dorp was hij stagebegeleider op het Wellant College, voor leerlingen die extra aandacht nodig hadden. Kromhout is nog altijd actief als bestuurslid van de Agrarische Vereniging Katwijk, een organisatie die onder meer het Kindercorso Rijnsburg ondersteunt. Als groot liefhebber van dammen is hij daarnaast voorzitter van het bestuur van de Zuid-Hollandse Dam Bond.

Theo Volkering uit Wateringen is medeoprichter in 1978 geweest van het glastuinbouwevenement Kom in de Kas, zo valt te lezen op de website van de Gemeente Westland. Hij was hier ook bestuurslid en ruim 10 jaar voorzitter van de Westlandse afdeling. Van 1980 tot 1987 was hij commissievoorzitter binnen de studieclub Westland Noord en lid van de adviescommissie.

Jeanne Grootscholten uit Monster ontving een lintje, onder meer omdat zij van 2004 tot 2019 vrijwilliger geweest bij De Westlandse Druif. Meer over haar verdiensten is te lezen bij de Gemeente Westland

Paul Struik, hoogleraar gewasfysiologie en mede-leerstoelhouder Crop System Analysis bij Wageningen University & Research, is koninklijk onderscheiden in zijn woonplaats Utrecht. Dat meldt zijn werkgever. Paul is tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau benoemd. In 2019 kreeg Struik de prestigieuze International Crop Science Award. Struik doet onder andere onderzoek naar de fysiologie van aardappelen en naar fotosynthese in planten, om deze te verbinden met agrobiodiversiteit. 

Jan van den Berg uit Schipluiden mag zich ook voegen tot de ridderorde. Hij ontving de onderscheiding voor zijn verdiensten als onder meer voorzitter van LTO Noord Delflands Groen en
medeoprichter en initiatiefnemer van Pluktuin Midden-Delfland, zo valt bij de gemeente Midden-Delfland te lezen. 

Ton Holthuijsen van telersvereniging Fossa Eugenia mag zich voortaan Ridder in de orde van Oranje-Nassau noemen. Al 25 jaar is Ton Holthuijsen initiator, kartrekker en directeur van Fossa Eugenia, dat jubileert. Ton doet deze maand een stapje terug. 

Ben Hasselo uit Eibergen zet zich sinds 2002 in voor de samenleving, vooral voor de land- en tuinbouw. Hij is jarenlang actief betrokken geweest bij LTO Noord en LTO Nederland, schrijft De Stentor

Cor Grooteman uit Avenhorn heeft zich bijna 40 jaar (1979 – 2020) ingezet als bestuurslid voor de Westerkoggeflora, een bloemenshow in gemeente Koggenland. Hij verrichtte diverse functies, zoals penningmeester en sponsorwerver. Ook is hij nauw betrokken geweest bij de oprichting van de show. Onder meer op het gebied van belangenbehartiging in de bloembollensector, groenvoorziening en de land- en tuinbouw was hij bestuurlijk actief, somt De Koggenlander op. 


Publicatiedatum:
© /Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven