Crisisupdate: Gasmarkt opnieuw onrustig na Russisch besluit

De gasprijs is in reactie op Ruslandnieuws weer tot boven de 100-eurogrens gestegen. Deze keer zorgt een leveringsstop van gas aan Polen en Bulgarije voor onrust. Verder in deze update: reactie van Glastuinbouw Nederland op de aangekondigde Haagse glastuinbouwkoers, een rekensom van een teler en nog heel wat meer berichten. Een lange update daarom deze keer.

Gisteren sloot de gasprijs voor de korte en lange termijn op de Title Transfer Facility, het Nederlandse gashandelsplatform, weer boven de 100 euro per megawattuur af. Tot en met september 2022 lag vanochtend om 10.00 uur de prijs, ondanks een lichte daling, nog steeds boven die grens. Nog steeds elke keer dat er 'slecht' nieuws uit Rusland komt, reageert de gasprijs. "Dat de gasprijs reageert, laat zien dat de markt het nieuws serieus neemt," zegt Jilles van den Beukel, energie-analist van het The Hague Centre for Strategic Studies bij de NOS. "Maar ze zijn ook niet verschrikkelijk ongerust, anders was de prijsbeweging een stuk hoger geweest." 


De gasprijs voor mei 2022 op de Title Transfer Facility, het Nederlandse gashandelsplatform, tot en met 27 april. Klik hier voor de actuele gasprijzen. 


De gasprijs voor een winter 2022 op de Title Transfer Facility, het Nederlandse gashandelsplatform, tot en met 27 april. Klik hier voor de actuele gasprijzen. 

Na een blik op de gasprijzen gaan we door met de reactie van Glastuinbouw Nederland op de Haagse bekendmakingen van afgelopen vrijdag. De reactie liet even op zich wachten, maar dinsdagmiddag kwam de reactie online. De belangenbehartiger van de glastuinbouw mist concrete stappen om de gestelde klimaatdoelen realistisch te halen. De sector mist volgens Glastuinbouw Nederland nog steeds 'een stevig handelingsperspectief om de energietransitie te versnellen.' 

De gasprijs reageert zoals beschreven op een leveringsstop voor aardgas van Rusland aan Polen en Bulgarije. Onder meer de NOS meldde dit dinsdagavond. Het heeft alles te maken met de Russische roebeleis. Rusland eist betaling van aardgas in roebels. Veel Europese afnemers lieten al weten die eis te negeren. Het Friesch Dagblad meldt dat de Europese Unie aan een gezamenlijk antwoord werkt op de stap van Rusland.

De NOS zocht uit of ook een gasban dreigt voor Nederland. De nieuwsorganisatie laat specialisten aan het woord en haalt ook bronnen aan, die stellen dat 'het onwaarschijnlijk is dat de komende weken nieuwe landen worden uitgesloten van gas. Dat zou vanaf de tweede helft van mei weer mogelijk zijn als er nieuwe gasbetalingen moeten worden gedaan.' De VRT deed hetzelfde voor België. Er is momenteel dan geen reden om in België de eerste “early warning”-fase van het nationaal “Noodplan Aardgas” af te kondigen, aldus minister van Energie Tinne Van der Straeten.

In Nederland is hier ook nog geen sprake van, gaf minister Jetten vorige week vrijdag in een brief aan de Tweede Kamer aan. "Nederland is, net als andere lidstaten, voorbereid op een onderbreking of ernstige verstoring van de gastoevoer, en heeft hiervoor een noodplan klaar liggen, het zogenoemde Bescherm- en Herstelplan Gas. Een aantal lidstaten, te weten Duitsland, Italië, Letland en Oostenrijk, heeft inmiddels om verschillende redenen de eerste fase van hun noodplan afgekondigd. Omdat Nederland zich in een andere positie bevindt dan die lidstaten, is voor deze stap in Nederland nog geen noodzaak geweest." In diezelfde brief bespreekt Jetten onder meer ook de verschillen in hoe gasopslagen geregeld zijn tussen Nederland en haar buurlanden. 

Op LinkedIn onder een post over het Haagse besluit om als Nederland eind 2022 los te komen van Russisch felle discussies. Kritiek is er op duur LNG, waarmee er afhankelijkheid is van de VS en er flinke meerkosten gemoeid zijn in vergelijking met gebruik van 'goedkoper' Russisch gas.

Ook op LinkedIn een rekensommetje van een paprikateler. Men rekende voor dat de prijs voor een paprika kleurenmix bij supermarkten gestegen is, terwijl de afgelopen dagen de paprikaprijs lager ligt dan afgelopen jaren. Gevraagd werd aan de supermarkten water bij de wijn te doen én om de prijzen van producten betaalbaar te houden, om zodoende de lasten te verdelen. De post is inmiddels verwijderd, waarna een post met extra uitleg volgde. Dat er discussie over prijsvorming gevoerd wordt in het licht van oplopende kosten is echter een feit.  

Nog een post van LinkedIn, in dit geval over elektriciteit, of nog preciezer: ontwikkelingen op het gebied van noodvermogen. De afgelopen jaren kwam afregelend noodvermogen, waarbij telers bijv. door hun lampen aan te zetten het net helpen balanceren, sporadisch voor. Alleen in de huidige maand april zijn, zo schrijft Enova, al minstens 6 dagen geweest waarop tuinders hun lampen expres hebben aangezet om overschotten op te vangen. Vorig jaar is dat maar 4 keer gebeurd in het gehele jaar en het hele jaar ervoor maar 1 keer. De energiespecialisten voorspellen op het vlak van noodvermogen 'een hete zomer'. 

Via Glastuinbouw Nederland een verslag van de bijeenkomst op 22 april in het World Horti Center. Maar liefst 250 aanwezigen, goed voor een ketenbrede vertegenwoordiging van telers, zaadbedrijven, handel, banken en kennisinstellingen, bespraken de stand van zaken. Tweede Kamerleden Pieter Grinwis (ChristenUnie) en Peter Valstar (VVD) kregen het door de glastuinbouw opgetekende investeringsplan aangereikt. 


Adri Bom-Lemstra (en Niels Lauwers, uiterst links) overhandigen het investeringsplan Energietransitie aan de Tweede Kamerleden Grinwis en Valstar

Bij Nieuwe Oogst gaat Rico Ligtvoet van Hekkelman Advocaten uit Nijmegen in op de gevolgen van een gascrisis voor de glastuinbouw. "Glastuinders hoeven zich niet direct zorgen te maken. Pas als er sprake is van een gascrisis, kan de leveringszekerheid voor glastuinders in het geding komen. Gelet op het feit dat de glastuinbouw grootverbruiker is van gas, komen maatregelen in het geval van een crisis al snel in zicht. Welke maatregelen dat zijn, is volgens het Bescherm- en Herstelplan Gas afhankelijk van de specifieke situatie. Dat biedt weinig zekerheid over wat glastuinbouwbedrijven de komende winter mogelijk te wachten staat in het geval van een crisis." Lees hier meer bij Nieuwe Oogst. 

AgroEnergy gaat in op het kiezen van de juiste energiestrategie voor glastuinbouwbedrijven. De situatie is voor elk bedrijf anders. “Je mag er niet zomaar vanuit gaan dat een teeltregime dat tot en met vorig najaar altijd rendeerde, dat nu nog steeds doet", aldus directeur Peter van den Berg. Lees hier meer. 

Johan Mattart, algemeen directeur van de Belgische Federatie der Brandstoffenhandelaars (Brafco), gaat bij Landbouwleven in op de 'unieke situatie met maximumprijzen op de brandstoffenmarkt' in België. Toch garandeert dit geen lage prijzen aan de pomp, legt hij uit. Ook zegt hij dat de accijnsverlaging op benzine en 'witte diesel' niet geldt voor 'rode diesel'. Een tegemoetkoming op de aankoopprijs van olie voor verwarming, bijvoorbeeld stookolie, gaat voorbij aan telers die met stookolie serres verwarmen. Lees hier het hele verhaal. 

Een aansluiting op een warmtenet pakt flink goedkoper uit dankzij de torenhoge gasprijs. Maar het verschil had veel groter kunnen zijn, legt Change Inc. uit. Men haalt een onderzoek over het verwarmen van huizen aan. 

Energiehandelsplatform Powerhouse publiceert een weekoverzicht voor de energiemarkt voor week 17

Tot slot een bericht van de NOS over het feit dat steeds meer Oekraïners aan het werk zijn in Nederland, ondanks 'bureaucratische hobbels'. In de gemeente Den Haag doen ze er alles aan om de Oekraïners die dat willen snel aan het werk te helpen. Zo is er op het stadhuis een aparte balie gecreëerd waar Oekraïners zich kunnen inschrijven om een bsn te krijgen, leefgeld te regelen en informatie van het UWV over baankansen kunnen ontvangen.

Ook is er op de aanmeldlocatie voor vluchtelingen een bijeenkomst georganiseerd over werk. Vervolgens zijn geïnteresseerden gekoppeld aan werkgevers voor een meet & greet. Het gaat voornamelijk om werkgevers in de zorg, horeca en de kassen in het Westland.


Publicatiedatum:
© /Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven