Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Grasvezel testen? Telers gezocht

BELW Advies uit Wageningen en Eco Grondstoffen hebben met financiering van de Provincie Gelderland 2 jaar vervolgonderzoek kunnen doen aan een nieuw product, grasvezel.

Zij heeft een natuurvezel gewonnen uit vers gemaaid gras, bewerkt en laten rijpen om te kijken of dit materiaal geschikt kan zijn om veen te vervangen. 

BELW Advies spreekt van 'aardige resultaten' die gevonden zijn. In haar onderzoeken is breed gekeken naar een eventuele productiewerkwijze en vooral is gekeken naar de verbetering van de eigenschappen die de natuurvezel moet hebben om turf, gedroogd veen, te kunnen vervangen. Met hulp van telers wil men nu nog twee jaar (praktijk)onderzoek doen.


Turf (links) en grasvezel (rechts)

Veenvervanger
Veen heeft een aantal gunstige eigenschappen, zoals een lage pH, het kan het goed water vasthouden, is onkruidvrij, zonder insecten en het is heel licht materiaal dat bovendien voldoende luchtig is om wortels in de laten groeien. Bovendien zijn de chemische eigenschappen van veen heel belangrijk. Ook die moeten passen binnen de plantengroeivoorwaarden.  


Proeflocatie waar op grotere schaal productiewijze getest kan worden

Drie versies
De onderzoeken zijn uitgevoerd door BELW Advies zelf, met hulp van twee in het product geïnteresseerde handelaren in Nederland en Duitsland. Met één van de handelaren zijn vervolgtesten gedaan, groei- en kiemproeven, potproeven, maar ook zijn er veel chemische analyses gedaan.

Alle onderzoek naar verschillende varianten die de onderzoekers uit de productie haalden, en onderzoek o.a. naar hygiëne in de productie, leidden tot meer begrip van de kwaliteiten van deze natuurvezel. Na veel vervolgonderzoek en een aantal versies van dit materiaal, moesten de onderzoekers drie versies selecteren waar ze mee verder zouden kunnen.

Recent is er vanuit onze Belgische proeflocatie ook contact gezocht met het Belgische instituut voor landbouwkundig onderzoek, het ILVO. ILVO heeft aangegeven dat deze natuurvezel een belangrijke variant is op andere natuurvezels. Dit advies is gegevens vanwege de stabiliteit, de pH en de aanwezigheid van weinig extra stikstof en tevens de zeer goede C/N-verhouding (een maat voor de hoeveelheid stikstof die vrij kan komen bij afbraak van organische stof). Het materiaal is zeer uitgebreid door ILVO getest vanwege haar chemische  eigenschappen. En … het is interessant bevonden, stelt het adviesbureau tevreden vast. 


Schema 3, Vandecasteele ( 2022), HortiBlueC Interreg onderzoek. In dit schema vergelijkt Vandecasteele van ILVO de kwaliteit van grasvezel met stroachtige vezels en met compost. Grasvezel blijkt beter dan compost.

Bedrijven gezocht die grasvezel willen testen
BELW Advies wil verder gaan met nog twee jaar onderzoek en nodigt geïnteresseerde telers uit om een klein deel van hun gewas of productie mee te doen in dit onderzoek. Ook krijgen men al bestellingen vanuit de praktijk. De onderzoekers zetten nu in op de effecten van deze vezel op planteigenschappen. Het product is volgens de overtuigde onderzoekers schoner dan compost door een lager pH, minder vocht en minder zout, alsook minder zware metalen.

Voor meer informatie:
Elma Schoenmaker
BELW Advies
elma.schoenmaker@belw.nl 
+31 (0)6 10 65 45 80

Publicatiedatum: