Remy Lubbe, Molter

"Geranium Kelly-Anne is échte verbetering op het huidige aanbod"

Nadat de nieuwe geranium 'Kelly-Anne' wereldwijd in proef is geweest bij verschillende bedrijven, staat het als een paal boven water: Kelly-Anne is een échte verbetering op het huidige aanbod. Maar het heeft wat moeite gekost om het zo ver te laten komen.

“Er waren bedrijven die in eerste instantie sceptisch waren over Kelly-Anne en dachten dat het de zoveelste geranium was waar veel over gepraat wordt, maar die uiteindelijk niet zou presteren. Peter en Tieme bij Plantipp hebben echter ongelooflijk hard gewerkt om Kelly-Anne wereldwijd in proef te krijgen - en dat is ze gelukt,” vertelt Remy Lubbe, eigenaar van Molter. “Wij wisten dat allang natuurlijk, maar de resultaten waren echt indrukwekkend. Na een korte proefperiode waren zelfs de meest sceptische bedrijven overtuigd dat Kelly-Anne een échte verbetering is op het huidige aanbod.”

Van pottenkweker naar vollegrondskweker naar veredelaar in zestig gewassen
Velen kennen Molter als kwekerij, maar ook de veredeling van vaste planten is een belangrijke activiteit. “We zijn geen goudzoekers, maar hebben echt een focus op de veredeling van vaste planten. We veredelen inmiddels in zestig verschillende gewassen.”

Naast het succes van Geranium ‘Kelly-Anne’ hebben Remy en zijn team al eerdere mooie successen behaald. “Mijn vader werkte bij een postorderbedrijf en wanneer we samen met de catalogus bezig waren, merkten we dat de vraag naar ‘nieuw’ ontzettend groot was. Zodra er ‘nieuw’ bij een bepaalde plant in de catalogus stond, schoten de verkopen omhoog. Dit motiveerde me om aan die vraag naar nieuwe planten te voldoen, en al snel maakte ik mijn eerste kruisingen.”

De eerste plant die uit deze kruisingen kwam, was Penstemon Red Riding Hood. Red Riding Hood was zo populair dat er in de volgende jaren nog zeven verschillende kleuren volgden en de Riding Hood-serie ontstond. “Als zoiets je overkomt, dan ben je verliefd. Het maakt je enthousiast en daar ga je dan met alle passie mee door. Inmiddels hebben we een team van drie mensen op de veredeling en zaaien we jaarlijks tienduizenden zaailingen uit meer dan duizend kruisingen.”

En toen was daar Kelly-Anne
Hoewel de veredeling een team-effort is, was Remy zelf de geluksvogel die ‘Kelly-Anne’ ontdekte. “Hoewel iedereen roept dat Geranium Rozanne steriel is en geen zaad zet, hebben wij uiteindelijk toch een tiental zaden van een plant kunnen oogsten. Die zaden zijn uiteindelijk de basis geweest om tot de nieuwe zaailingen te komen, waaronder ‘Kelly-Anne.”

En ‘Kelly-Anne’ stak met kop en schouders boven de andere zaailingen uit: “De kleur was heel sprekend, écht roze. En daar was de vraag én onze zoektocht naar. Wat in de loop van de tijd nog meer opviel was het feit dat de eigenschappen van ‘Kelly-Anne’ nóg beter waren dan die van Rozanne. ‘Kelly-Anne’ bloeit net wat compacter, en waar Rozanne bij hele hoge temperaturen erg afzwakt met bloeien, bloeit ‘Kelly-Anne’ ook bij hitte gewoon vrolijk door.”

Een echte gelukstreffer
Na de vondst van ‘Kelly-Anne’ ging het ineens erg snel. “We vonden ‘Kelly-Anne’ tussen de eerste lichting zaailingen uit de kruisingen van het eerste jaar. Echt een gelukstreffer: in één keer gelijk de goeie plant. ‘Kelly-Anne’ is dan ook echt bijzonder goed.”

Wat de toekomst in petto heeft? “De Anne’s Family® wordt de komende jaren nog flink uitgebreid met kleuren als blauw en paars. Mijn grootste droom is ooit een witte Geranium te mogen veredelen. Een knaller als ‘Kelly-Anne’ zullen we niet zomaar weer vinden, maar met geduld en hard werk komt er gegarandeerd een aantal net zo indrukwekkende familieleden bij mét even indrukwekkende eigenschappen.”

Voor meer informatie
Molter BV
Leidsevaart 133
2211 VS Noordwijkerhout
T: +31 (0)252 54 50 22
info@molterbv.nl
www.molterbv.nl

Tekst en foto's: Plantipp


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven