Ctgb laat drie nieuwe gewasbeschermingsmiddelen toe

Het Ctgb heeft in de vergadering van woensdag 20 april besloten tot de toelating van drie nieuwe gewasbeschermingsmiddelen voor professionele gebruikers in Nederland. Het betreft de schimmelbestrijders Praktis en Micro Special Liquid en het onkruidbestrijdingsmiddel N Clyde FX.

Praktis is een nieuw schimmelbestrijdingsmiddel dat wordt toegelaten in de teelt van wintertarwe. Arnold is een nieuw onkruidbestrijdings-middel dat mag worden toegepast in de teelt van wintertarwe en wintergerst.

Micro Special Liquid is een nieuw fungicide. Het mag worden ingezet binnen de teelt van bieten, hardfruit, druif, perzik, meloen en rozen.

N Clyde FX is een nieuw herbicide dat wordt toegelaten als onkruidbestrijdingsmiddel na opkomst in de teelt van wintertarwe, wintergerst, winterrogge en triticale ter bestrijding van kleefkruid en vogelmuur.

De toelating van het middel Challenge is uitgebreid. Het middel mag nu ook worden toegepast voor onkruidbestrijding in de teelt van veldboon, vlas, pastinaak, plantui, zilverui, picklers, sjalotten, knoflook, dille, koriander, peterselie, karwijzaad en zomerbloemen.

Voor het insecten- en mijtenbestrijdingsmiddel NeemAzal-T/S wordt de toelating uitgebreid met de teelt van aardappel, appel, druif, spinazie-achtigen, steenvruchten, bessen, braam- en framboosachtigen, vruchtgroenten van Cucurbitaceae met eetbare schil, ui-achtigen met uitzondering van zaaiui, asperge, prei en aromatische kruidgewassen met uitzondering van bieslook.

Previcur Energy is nu ook toegelaten als schimmelbestrijdingsmiddel in de teelt van spinazie, vruchtgroenten van Cucurbitaceae met eetbare schil, aubergine, tomaat, bloembol- en bloemknolgewassen met uitzondering van lelie en grofbollige narcis, lelie en narcis. De aanvraag tot uitbreiding met lelie alleen voor export van dit schimmelbestrijdingsmiddel wordt afgewezen (Lees hier meer over de uitbreidingen van Previcur Energy ).

Kudos mag nu ook als groeiregulator worden ingezet in teelten van bloemisterij-gewassen, klimplanten, sierheesters incl. rozen, bos- en haagplantsoen, vruchtbomen en -struiken en in de vaste plantenteelt.

Sivanto Prime heeft nu ook een toelating als insecticide in aardappel, peer, droog te oogsten erwten, droog te oogsten bonen met uitzondering van sojaboon, veldboon, boon met en zonder peul inclusief edamame, erwt met en zonder peul en koolgewassen met uitzondering van Chinese kool

Voor Goltix Super en Sivanto prime is het gebruiksvoorschrift gewijzigd. Voor de middelen Benecura onkruid- en mosdoder, IMEX-glyfosaat 3, Quadri MiQro Mano en MiQro Renodes N is de toelating ingetrokken.

Zie hier alle Ctgb besluiten op www.ctgb.nl


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven