Crisisupdate: Gasprijs weer (even) door 100-eurogrens

Gisteren sloten de gasprijzen weer net iets hoger af dan afgelopen dagen op de Title Transfer Facility, het Nederlandse gashandelsplatform. De grens van 100 euro per megawattuur werd gisteren weer overschreden. Elke dag weer wordt duidelijker dat de huidige hoge gasprijzen weleens de nieuwe realiteit kunnen zijn. In deze nieuwe crisisupdate vanuit verschillende kanten energie-analyses.

Te beginnen bij AgroEnergy, dat wekelijks een energiemarktupdate geeft. Over week 16 constateert men 'een volatielere prijsvorming in een korte handelsweek.' Eind vorige week daalde de vraag vanwege feestdagen en steeg het gasaanbod (op een gegeven moment 30% meer gas vanuit Oekraïne naar Slowakije), waardoor de prijs ging dalen.

Op de langere termijn stijgen de prijzen alleen maar. AgroEnergy somt op: Gas voor zomer 2023 is inmiddels ca. 75 €ct/m3, Cal-24 is inmiddels opgelopen tot 62,5 €ct/m3, Cal-25 handelt op bijna 50 €ct/m3 en Cal-26 wordt inmiddels voor meer dan 40 €ct/m3 verhandeld. In alle genoemde termijnen betekent dit al een verdubbeling van de prijs in nog geen vier maanden tijd. Lees hier de hele update. 


De gasprijs voor een winter 2022 op de Title Transfer Facility, het Nederlandse gashandelsplatform, tot en met 21 april. Vanochtend opende de markt hier op 100 euro per megawattuur. Klik hier voor de actuele gasprijzen. 

Adviesbureau BlueTerra Energy Experts analyseert ook. Men ziet 'nog altijd ongekend hoge prijzen'. "De voorgestelde Europese vulverplichting van de gasvoorraden zorgt voor de zomer voor een enorme prijsdruk en (te) hoge prijzen ten opzichte van de winter. Vanuit commercieel oogpunt is het daarmee niet interessant om de gasvoorraden te vullen. Het is nog altijd onduidelijk hoe Nederland desondanks gaat borgen dat de gasvoorraden begin van de winter gevuld zullen zijn. Zolang dit niet goed is geregeld is er een behoorlijk groot risico op aardgastekorten en daarmee extreem hoge prijzen in de volgende winter. Nieuwe ontwikkelingen in de oorlog en eventuele nieuwe sancties kunnen ook weer zorgen voor extreem grote prijsfluctuaties."

Op de langere termijn ziet BlueTerra, als 'we' de gasimport uit Rusland afbouwen, een nog krappere gasmarkt ontstaan. Volledige vervanging van Russisch gas door vloeibaar gas, LNG, 'zal zeer moeilijk worden, zelfs als de gasvraag in Europa door onder andere energiebesparing sterk afneemt.'

De elektriciteitsprijzen zijn, vanwege hoge gasprijzen, ook gestegen. Dat geldt niet voor de CO2-prijs, die is hoog, maar door de huidige ontwikkelingen niet gestegen. Jeroen Buunk van BlueTerra schrijft: "Direct na de inval zorgden de sancties en de onzekerheid voor een forse dip in de marktprijs. Deze herstelde echter snel en ligt nu op 80 €/ton CO2. Een prijs 20% lager dan de piekprijzen van januari maar nog altijd fors boven die veel prijsprognoses van de afgelopen jaren voorzien hadden. De verwachting is dat, zolang er niet grootschalig wordt ingegrepen door de politiek, de marktprijs hoog zal blijven. Het aanbod van rechten wordt namelijk versneld afgebouwd en een hoge prijs zal immers nodig zijn om de CO2 reductie te realiseren." Lees hier zijn hele analyse. Namens hetzelfde bureau gaat Stijn Schlatmann in op het handelingsperspectief van bedrijven. Hij onderscheidt verschillen voor bedrijven op de korte, middellange en lange termijn. Het hele artikel is hier te lezen. 

Gastuinbouw Nederland refereerde deze week al aan een position paper over waterstof. "De inzet van waterstof voor de glastuinbouw leek lange tijd een mogelijk alternatief voor de langere termijn, maar door de huidige situatie kan die termijn wellicht worden verkort”, zo stelde Adri Bom-Lemstra, voorzitter van Glastuinbouw Nederland en Greenports Nederland. In opdracht van de Topsector Tuinbouw onderzocht BlueTerra de mogelijkheden van waterstof voor de glastuinbouw. Het position paper bekijken kan hier. 


Publicatiedatum:
© /Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven