"Europese Centrale Bank moet snel handelen om valutacrisis te voorkomen"

De euro is het afgelopen jaar gestaag gedaald van boven de 1,22 per dollar tot dicht bij het dieptepunt van 1,0640 in maart 2020, toen de pandemie voor het eerst toesloeg. Een toetsing van de koers ten opzichte van de dollar later dit jaar is niet langer een onwaarschijnlijk risico. Deskundigen beweren dat een vertrouwenscrisis met betrekking tot de munt wel het laatste is wat de Europese Centrale Bank nodig heeft. Zij staat nu al voor de bijna onmogelijke keuze tussen het tegengaan van de snel stijgende buitenlandse inflatie of het riskeren van een nieuwe recessie.

De buitenlandse inflatie wordt verergerd door de oorlog in Oekraïne, omdat veel van Europa's energieaankopen in dollars worden geprijsd. Een zwakkere euro vergroot het probleem op korte termijn alleen maar. Het is het omgekeerde van de situatie gedurende het grootste deel van deze eeuw, toen een gemeenschappelijke munt die aantoonbaar te laag geprijsd was, de export naar China en Rusland dreef.

Het enige logische besluit lijkt te zijn dat de ECB haar officiële depositorente verhoogt van de huidige super stimulerende negatieve 50 basispunten. Maar ze moet ook de financiële voorwaarden via andere monetaire instrumenten, zoals stimulansen voor banken om leningen te verstrekken, zo voorzichtig mogelijk versoepelen.

Bron: bloombergquint.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven