Rosaprima oogst eerste bloemen

Ecuador's grootste rozenkweker start met het kweken van ranonkels

Na bijna drie decennia uitsluitend rozen te hebben gekweekt en de grootste rozenkweker van Ecuador te zijn geworden, begint Rosaprima nu aan een nieuw hoofdstuk: het kweken van ranonkels. "Na twee jaar hard werken zijn we verheugd om onze nieuwe collectie te introduceren," zegt María José Sotomayor, marketingcoördinator van Rosaprima. De kwekerij heeft meer dan 140 ha kasteelt, met in totaal 5 ha ranonkels. De eerste bloemen zijn al geoogst en voornamelijk geëxporteerd naar de VS. En met succes: "Klanten zijn erg enthousiast, de bloem doet het vooral goed op bruiloften."


Klik hier om alle variëteiten in de collectie te bekijken

Waarom ranonkels?
Je vraagt je misschien af: waarom besluiten om ranonkels te kweken? Sotomayor: "Een paar factoren hebben tot deze beslissing geleid, namelijk: het hele jaar door productie, vraag en simpelweg het feit dat het prachtige bloemen zijn!"

"Net als rozen kunnen ze het hele jaar door groeien," legt ze uit. "Over het algemeen staat de ranonkel bekend als een lentebloem die het best bloeit bij koelere temperaturen. Omdat onze kwekerij op zo'n grote hoogte in het Andesgebergte van Ecuador ligt zijn koeler weer, een heldere hemel en zonneschijn het hele jaar door normaal, wat een ideale omgeving voor deze bloemen is om in te gedijen. Ervoor zorgen dat we het hele jaar door ranonkels kunnen kweken is een essentiële factor die in onze overweging heeft meegespeeld."

"We streven naar een consistente beschikbaarheid voor onze klanten, vooral gezien het feit dat de vraag naar deze bloemen de laatste jaren aanzienlijk is toegenomen. In feite is ranonkel uitgegroeid tot een van de meest gewilde bruidsbloemen in de wereld, trending net onder rozen. Volgens een artikel uit 2021 gepubliceerd door The Knot, zijn ranonkels de nummer twee meest populaire bruidsbloemen, boven pioenen en dahlia's."

"Uiteindelijk wil Rosaprima de meest betrouwbare en hoogwaardige producten leveren, of het nu om een roos of een ranonkel gaat, wij streven ernaar het allerbeste neer te zetten. Een van onze kernwaarden wordt gekenmerkt door een passie voor schoonheid. Elke actie die we ondernemen wordt eerst zorgvuldig overwogen. Bovendien zijn ze delicaat en de subtiele schoonheid van de ranonkelbloem is zo dromerig dat we ons graag in deze nieuwe onderneming wilden storten."

Ranonkels Elegance kweken
De kweek van ranonkels verloopt heel anders dan die van rozen, legt ze uit. "Rozen ontstaan uit een moederstengel die uitlopers voortbrengt die uiteindelijk worden afgesneden om meer rozen te leveren. De eerste stap in het kweken van een ranonkel begint met een "knol". Een knol is een orgaan (vergelijkbaar met zaden) waaruit de stengels, het gebladerte en de knoppen groeien. Het planten van deze knollen gaat gepaard met een strikte routine die veel aandacht vraagt om een succesvolle oogst te garanderen. Eerst worden de knollen gehydrateerd voordat ze in de grond gaan. Door dit weken kunnen de knollen ontkiemen (of activeren) en wordt de groei gestimuleerd. Als de knollen eenmaal zijn "geactiveerd" worden ze overgebracht naar grond die is voorbereid en verrijkt met de juiste drainage om een gezonde groei van de ranonkel te bevorderen. Nadat de knollen met succes zijn geplant, duurt het ongeveer 10 weken voordat de eerste stengels tevoorschijn komen, wat betekent dat de kweekcyclus eindelijk is begonnen. In dit stadium zullen de ranonkels in de volgende twaalf weken beschikbaar zijn voor de oogst. Na twaalf weken hebben de planten hun levenscyclus voltooid. De planten worden van hun bed gehaald om de grond weer voor te bereiden voor het planten van nieuwe knollen, waarbij het proces weer van voren af aan begint."

Het vaststellen van degelijke procedures en methodes in hun plant- en oogstproces is een van de meest kritische factoren die bijdragen tot de algemene kwaliteit van hun ranonkelbloemen. Maar net zo belangrijk is de aandacht voor het verbeteren van de rassen zelf. "De Italiaanse ranonkelveredelaar Biancheri zet zich in om de kwaliteit van bestaande variëteiten te versterken en te testen op nieuwere, mooiere en productievere variëteiten. Biancheri levert knollen voor verschillende soorten ranonkels, waaronder de Elegance collectie, de luxe lijn die Rosaprima gaat telen."

Wat mag u verwachten
Biancheri's Elegance collectie bevat een aantal van de meest geliefde variëteiten in de sector. "Rosaprima zal ze nu met trots kweken op dezelfde kwekerij als onze rozen." Ze zullen acht verschillende kleuren in hun collectie hebben, variërend van bruiloftskleuren zoals wit, perzik en roze tot de herfstfavorieten, waaronder rood en paars. De ranonkel Elegance heeft een unieke bloeiflair: hoewel hun stelen korter zijn (30cm-50cm), maken hun knoppen hun hoogte goed; ze bestaan uit meer dan honderd papierdunne bloemblaadjes in een zwierige knop op een flexibele, heldergroene steel en daarom zijn deze bloemen verbluffend. Ze zien er zo ingewikkeld uit dat ze doen denken aan papier-maché."

"Hoewel hun uiterlijk op zich al genoeg is om je te bekoren, zit er meer achter deze bloemen dan je op het eerste gezicht zou zeggen. Het is bijna alsof deze bloemen een eigen wil hebben, zelfs na het snijden. Ze zijn gevoelig voor de atmosfeer om hen heen, vooral voor het weer in hun omgeving. Als de omgeving koeler is dan normaal, meestal vroeg in de ochtend of later op de avond, sluiten ze zich en spannen ze zich een beetje aan; het omgekeerde is waar als de temperatuur milder is. Als ze goed verzorgd worden kunnen deze kleine bloemen meer dan 12 dagen in een vaas blijven staan. Als ze in een vaas staan, is het fascinerend om te zien hoe ze reageren en groeien in de omgeving waarin ze worden geplaatst, wat deze bloemen nog specialer maakt."

"Iconische rozen voor buitengewone momenten in het leven" dat is de slogan van Rosaprima sinds haar oprichting in 1995 en "we zullen er altijd naar streven om het allerbeste neer te zetten, omdat we begrijpen dat het een voorrecht is om onze producten te presenteren op enkele van de meest betekenisvolle momenten in het leven van mensen."

Voor meer informatie:
Rosaprima International
501 Brickell Key Drive,
Suite 201 Miami, FL 33131
1 (305) 644 - 8459
information@rosaprima.com
www.rosaprima.com


Publicatiedatum:
© /Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven