Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Jan Valkering postuum geëerd met eigen tulp

Tijdens een familie/vriendenbijeenkomst op het r.k. kerkhof van Limmen is op zaterdag 16 april postuum een tulp gedoopt met de naam Jan Valkering.

Valkering
De familienaam komt in Limmen al voor sedert ongeveer 1870. Het is een bekende naam in Noord-Kennemerland en veelal verbonden met bloembollenbedrijven.

Tijmen Valkering begon rond 1870 een kleine veehouderij en bloembollenbedrijf aan de Westerweg in Limmen. Zijn zoon Jan Valkering zette het bedrijf voort en tezamen met zijn vijf zoons bouwden zij een kwekerij, handel en export op die tot de top tien van Nederland ging behoren. Bij het bedrijf werkten meer dan 100 mensen. Deze Jan Valkering was ook lid van de gemeenteraad, het bestuur van de Boerenleenbank en lid van Provinciale Staten, een man met vakkennis en visie. Het bedrijf had kwekerijen in Limmen, Egmond Binnen en Egmond aan den Hoef. De Pruikenlaan in Limmen (van Dusseldorperweg naar Middenweg (nu aan einde Vuurbaak), werd omgedoopt naar Jan Valkeringlaan. Het bedrijf Valkering bracht o.a. een witte parkiet tulp op de markt on der de naam White Parrot, een spontane mutant uit de triumph tulp Albino. Het bedrijf was ook binnen de branche bekend als introductie van diverse bolgewassen, nieuwe soorten, uit het geslacht Scilla campanulata, oftewel boshyacinth.

Jonge generatie
De vijf broers, Cor, Siem, Antoon, Piet en Jan, hadden drie zoons met de naam Jan, om die uit elkaar te houden werd de naam van de vader toegevoegd: Jan Siem, Jan Toon en Jan Dad (in Engeland geboren en sprak zijn vader aan met Dad, vandaar).

Deze drie Jannen zijn inmiddels (te jong) overleden. Zij bouwden o.a. de Valkeyhal aan de Rijksweg, het huidige kleinschalige fraaie bedrijventerrein. Jan Siem, daar schrijven wij nu over, had een levendige bloembollenexport op Noord-Duitsland, Denemarken, Zweden en Finland. Deze handel had hij overgenomen van zijn vader Siem, die in 1960 was overleden. Hij sprak ook vijf talen vloeiend. Hij was een graag geziene gast bij zijn grote klantenkring.

Verver Export b.v. Heerhugowaard
Tijmen Verver, eigenaar/directeur van genoemd bedrijf is een oomzegger van Jan Valkering en heeft ook zijn handel/export overgenomen. Als eerbetoon heeft hij een Dubbele Late Tulp geselecteerd, kleur oranje/zalm, en deze aan zijn Oom Jan getoond kort voor diens overlijden op 1 december 2017. Samen besloten zij de tulp door te kweken en op termijn te dopen met zijn naam.

De doop
De echtgenote van Jan Valkering, zijn drie kinderen, familie en vrienden waren aanwezig op het kerkhof waar de tulp geplant staat en ook in enkel potten op de grafzerk. Na een korte inleiding en historisch overzicht van de familie Valkering en het bedrijf werd de champagne over de tulpen gegoten en de naam officieel bekrachtigd. Een terecht eerbetoon aan deze Jan Valkering. Tot in het jaar voor zijn dood was Jan Valkering ook verbonden aan de Hortus Bulborum als gids/rondleider.

De tulp is ook officieel goedgekeurd door de brancheorganisatie en als zodanig geregistreerd in de zgn. Classified List. Dit is een zorgvuldige procedure die enkel jaren in beslag neemt.

De fraaie en kleurrijke tulpen zijn na de oogst van dit jaar ook verkrijgbaar bij Verver Export b.v.

Publicatiedatum: