Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Crisisupdate: Gasprijs vanochtend (even) op vooroorlogs niveau

Wie vanochtend na een Paasweekend weer een blik op de TTF-gasprijzen wierp, zag een gasprijs van onder de 90 euro per megawattuur. Zo laag lag de gasprijs sinds de Russische inval in Oekraïne niet meer. Gedurende de ochtend begon de prijs wel weer te stijgen. In deze nieuwe crisisupdate een blik op die gasprijsgrafiek en op berichten over nieuwe sancties en energieontwikkelingen. 


De daggasprijs voor mei 2022 op de Title Transfer Facility, het Nederlandse gashandelsplatform, vanochtend 19 april tussen 8 en 9 uur. Klik hier voor de actuele gasprijzen.

LTO Nederland kwam net voor Pasen met een nieuwe Oekraïne-update. Daarin onder meer aandacht voor een nieuw Europees sanctiepakket tegen Rusland, waaronder ook de export van bloembollen en boomkwekerijproducten op Rusland valt. Er geldt per direct een exportstop voor bloembollen en boomkwekerij-producten. Uitgezonderd zijn contracten die voor 9 april zijn afgesloten, die mogen tot 10 juli a.s. worden uitgeleverd. Meer informatie over de producten die onder de sancties vallen via de website van LTO of bij het Ondernemersloket sancties Rusland van de RVO. 

Glastuinbouw Nederland gaat in de persoon van voorzitter Adri Bom-Lemstra in op waterstof als aardgasalternatief. De voorzitter, ook van Greenports Nederland, stelt dat de inzet van waterstof in de glastuinbouw mogelijk op kortere termijn plaats kan vinden dan lange tijd werd gedacht. De voorzitter reageert op een recent verschenen ‘position paper’ van energie-experts BlueTerra over de mogelijkheden van waterstof voor de glastuinbouw. 

Het document is opgesteld op initiatief van de Topsector Tuinbouw & Uitgangsmaterialen met als doel de tuinbouw letterlijk positie in te laten nemen richting beleid en deel te laten nemen aan pilots rond waterstof in de praktijk. Om te komen tot een indicatie van de impact van waterstof voor de glastuinbouw zijn twee opties toegevoegd aan de bestaande mogelijkheden: inzet van waterstof in piekvoorzieningen en het omzetten van de helft van de wkk's naar waterstof. Lees hier meer bij Glastuinbouw Nederland. 

In een column op Innovation Origins haalt Colinda de Beer waterstof niet aan. Wel somt zij een reeks andere innovaties op die nu van pas komen. Lees hier haar column. 

Binnenlands Bestuur gaat in een uitgebreid blogartikel in op een mogelijk gascrisis en alle nuances die hier in juridische- en wetmatige zin bij komen kijken. Dat doet de website gericht op de glastuinbouw. Men legt uit wat het verschil is tussen een gasstoring, een gasincident en een gascrisis en welke maatregelen er dan mogelijk volgen. Normaal gesproken zou de glastuinbouw zich bij een gascrisis pas zorgen hoeven maken. In de andere twee genoemde gevallen wordt de markt geacht het probleem zelf op te lossen. 

Mocht het tot een gascrisis komen, dan komt de glastuinbouw aan de beurt. Binnenlands Bestuur schrijft: "Pas als er sprake is van een gascrisis kan de leveringszekerheid voor glastuinbouwbedrijven in het geding komen. De maatregelen zijn immers vooral gericht tegen niet-beschermde afnemers, zoals de glastuinbouw. Daarbij komt dat wordt gerangschikt op volgorde van jaarlijkse gasafname. Gelet op het feit dat de glastuinbouw grootverbruiker is van gas, komen maatregelen in het geval van een crisis al snel in zicht. Welke maatregelen dat zijn, is volgens het BH-G afhankelijk van de specifieke situatie. Dat biedt weinig zekerheid over wat glastuinbouwbedrijven de komende winter mogelijk te wachten staat in het geval van een crisis."

In het artikel gaat men in op de zekerheden die een energiecontract telers kan bieden en op eventueel recht op compensatie. De conclusie van het artikel is dat er vooral veel onduidelijk is. Dat telers pas bij een gascrisis bij de overheid kunnen aankloppen voor compensatie, en dan nog moeten afwachten of die compensatie ook geregeld is, noemt men 'geen aantrekkelijk perspectief'. Lees hier het hele blogartikel. 

Boerenbond deelt in een ledenartikel dat de aardgasbevoorrading in België 'goed verzekerd' is. Leden kunnen het artikel hier lezen. 

Het Vlaams infocentrum land- en tuinbouw (Vilt) schrijft dat er onder agrariërs de interesse in windmolens en pocketvergisters stijgt. Lees hier meer. 

Tot slot een bericht over brandstofprijzen. Die zijn in België en Nederland na accijnsverlagingen gedaald. In Duitsland is het daarop nog even wachten. De aangekondigde tijdelijke verlaging gaat vanaf juni pas in, schrijft RTV Oost. Wel is de accijnsverlaging in Duitsland groter dan in Nederland en België. De verlaging van de benzineaccijns in Duitsland is 30 eurocent (tegen 17 in België) en die op diesel 14 eurocent (tegen 11 cent in Nederland). Een pompstationhouder hekelt het ongelijke speelveld dat hierdoor ontstaat. Bij Omroep Gelderland zette ook Paul van Selms van United Consumers eerder al vraagtekens.