Kwartaalgroei bloemen- en plantenexport overschaduwd door grote zorgen

De Nederlandse bloemen- en plantenexport sluit het eerste kwartaal van 2022 af met een record exportwaarde van bijna 2,1 miljard euro. Dit maakt de VGB bekend op basis van de exportstatistieken van Floridata. De exportwaarde van bloemen steeg met 2% en die van planten met 4%.

“We hopen dat de er snel een eind komt aan de vreselijke oorlog in Oekraïne, en dat is hopen tegen beter weten in. Vanuit onze sector zijn er mooie initiatieven om de Oekraïense bevolking te helpen en te blijven steunen. De exportproblematiek valt relatief mee, maar de energiecrisis is het grootste probleem op dit moment”, meldt Matthijs Mesken, directeur van de VGB. Als gevolg van hoge gasprijzen is er minder aanbod, maar de handel kampt ook met een rem op de consumentenuitgaven door de sterk opgelopen inflatie. “Dit baart ons zorgen omdat de komende maanden cruciaal zijn voor de afzet van bloemen en planten”, aldus Mesken.

Bekijk de FloraFlits hieronder voor meer informatie over de kwartaalcijfers en exportontwikkelingen naar de belangrijkste afzetlanden. Zowel Matthijs Mesken (directeur VGB) als Wesley van den Berg (manager Floridata) zijn aan het woord om een toelichting te geven.Bron: VGB


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven