Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Crisisupdate: Glastuinbouw komt met aanbod en waterstof terug in beeld

De glastuinbouw is meer dan ooit onderdeel van het maatschappelijk debat. Dat stelt voorzitter Adri Bom-Lemstra van Glastuinbouw Nederland in een nieuwe KasTopics-video. De reden hiervoor is alom bekend. In deze crisisupdate zetten we weer enkele berichten bij elkaar. 

In bovenstaande video kondigt Bom-Lemstra aan dat de glastuinbouw met een aanbod komt aan zowel de politiek als de maatschappij. Dit in navolging van het eerder naar Den Haag brengen van een brandbrief in januari en bezoeken van ministers aan telers in de kas. “In onze sector kunnen snel stappen gemaakt worden in de energietransitie. Veel sneller dan in de gebouwde omgeving. Dat hebben we al laten zien. Aan zo’n bod werken we, maar hiervoor hebben we onze achterban nodig", gaf de voorzitter onlangs al aan in een uitgebreid verhaal over actuele thema's

In de video haalt Glastuinbouw Nederland ook enkele recente mediaberichten aan. Naast Bosch Growers bij EenVandaag ook een uitzending van Stand.nl op Radio 1. Daarbij constateert de belangenbehartiger tevreden dat inmiddels de belangstelling van de media is verschoven naar de noodzaak van steunmaatregelen en de eventuele gevolgen voor de voedselproductie, en niet meer enkel en alleen op ervaringen van getroffen telers. 

NHNieuws zoomt in op siertelers die met de energiecrisis te maken hebben. Aan het woord komen Fred van Paassen, chrysantenteler, en Trude Buysman, bestuurder van LTO West-Friesland. De teler zit naar eigen zeggen 'in de aanvalsmodus': We zijn de afgelopen jaren bezig geweest met verduurzamen. Een lijn die we willen doorzetten. Zo is onze nieuwe kas uitgerust met dubbele schermen, ledverlichting en luchtbehandelingskasten. En dat is handig, zeker in deze tijd." 

Bij EenVandaag een aan de glastuinbouw gerelateerd bedrijf dat de gevolgen van de energiecrisis ook voelt: Yara. Gijsbrecht Gunter vertelt namens de kunstmestproducent onder meer over het terug in beeld komen van waterstof als gasalternatief. "Tot 1991 maakten we groene waterstof", vertelt hij. "We zijn daarmee gestopt omdat gas goedkoper was. Nu gaan we eigenlijk 'back to the future' en opnieuw groene waterstof gebruiken." Yara wil in 2030 z'n CO2-uitstoot met 90 procent naar beneden brengen. In hetzelfde item komen ook Jacco Besuijen van Prominent en Maxine Tillij van TNO aan het woord over verduurzaming. 

De term waterstof zal vast ook vallen tijdens het energieseminar dat op 22 april in het World Horti Center in Naaldwijk wordt gehouden. Aan het woord komen onder andere Niels Louwaars (Plantum) en Adri Bom-Lemstra (Glastuinbouw Nederland), maar ook Kamerleden Pieter Grinwiss (CU) en Peter Valstar (VVD) om vanuit het politieke standpunt de situatie te belichten. Verder bespreken Maarten Moolhuysen (Essent), Frank Binnekamp (Juva), Lambert van Hoorn (Rabobank) en Jan de Ruyter (ABN Amro) over de energiecrisis vanuit het perspectief van hun bedrijven, en laten Jan Opschoor (Growers United) en Sjors van der Helm (bQurius) horen wat de impact is op tuinbouwbedrijven. Aanmelden kan hier voor het evenement dat om 14.30 begint. 

De energiecrisis zorgt bij het Varend Corso voor afmeldingen. Zowel als sponsor en als directe deelnemer haken telers af, schrijft de WOS

Op de gasmarkt zit er nog steeds weinig beweging in de prijs. Energiehandelsplatform Powerhouse blikt vooruit op week 15. De verwachting is dat de gasmarkt, behoudens slecht nieuws uit Oekraïne, relatief rustig en stabiel blijft. Vanwege hoge temperaturen wordt er gas geïnjecteerd en de boten met LNG blijven naar Europa komen. Bekijk hier de vooruitblik. 


De contractprijs voor winter 2022 op de Title Transfer Facility, het Nederlandse gashandelsplatform, tot en met 12 april 2022. Klik hier voor de actuele gasprijzen.