Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Digitale medewerkers zorgen voor slimmere tuinbouwsector"

Hoe ziet de keurmeester van de toekomst eruit? Bij Gearbox in Maasdijk ontwerpen ze hem in de vorm van AI aangestuurde robots. Met behulp van slimme software, vaste en mobiele camera’s in de schuur en in de kas en vergaande digitalisering van kwaliteit maakt het bedrijf optimaal data gedreven telen mogelijk. "Wij leveren gespecialiseerde medewerkers in de vorm van hardware en software, die op specifieke posities in het bedrijf kwaliteitscontrole doen", legt Simone Keijzer uit, medeoprichter en CEO van Gearbox, uit in een interview met de Tuinbouw Ondernemersprijs. Het bedrijf is dit jaar genomineerd voor de themaprijs 'Robotisering en datagedreven tuinbouw', onderdeel van de Tuinbouw Ondernemersprijs. De prijs wordt donderdag 21 april uitgereikt. 

Het bedrijf startte ooit met GearVision. "Met deze machine kunnen we in de schuur de keurmeester automatiseren", aldus Simone. "Tegelijkertijd kun je de kwaliteitscontroles verbeteren, want met de GearVision kun je elk individueel product keuren in je sorteerlijn volgens de parameters die je in de AI hebt ingevoerd, in plaats van steeksproefgewijs met het menselijk oog. Vanaf het begin zijn we aan de slag gegaan om AI te combineren met hardware en gebruiksvriendelijkheid, waardoor we onze producten praktisch in kunnen zetten als extra medewerker. We zijn thuis in de garage gestart, waarbij medeoprichter Johan Kreeft al bezig was met inspectiemachines voor de vollegrondsteelt en ik softwarekennis inbracht."

Ook de GearRover is een goed voorbeeld van kwaliteitscontrole in de vorm van AI, die de rozen selecteert die geknipt moeten worden vanaf een wagen met meerijdende camera. "De teler kan elke ochtend in de software aangeven welke mate van rijpheid hij die dag geknipt wil hebben, waarna de GearRover via de camera en AI de rozen selecteert. Met behulp van een laser boven op de wagen wijst hij vervolgens de rozen aan die de medewerker kan knippen. Bij rozen luistert het knippen van de juiste rijpheid heel nauw, door dit keuzemoment te digitaliseren zien we pas hoe afhankelijk je als teler bent van de keuzes van je werknemers. En hoeveel efficiënter de productie wordt als je dit keuzemoment met behulp van AI doet. De GearRover vervangt de zes tot negen maanden die je nodig hebt voor training van elke nieuwe medewerker."

De GearRover zorgt ervoor dat telers hun medewerkers veel efficiënter kunnen inzetten en levert tegelijker data op die menselijke medewerkers niet produceren. Dat heeft impact op de manier waarop ondernemers met arbeid omgaan. "Je mensen worden operators", verklaart Simone. "Daardoor zijn ze veel effectiever, want de administratie wordt geautomatiseerd en de software helpt met de kwaliteitskeuze. De GearRover ziet elke roos en vergeet niets. Dankzij machine learning herinnert hij zich elke millimeter in de kas en kan hij steeds nauwkeuriger analyseren. Zo worden de rapportages steeds slimmer en kun je als teler echt gaan sturen vanuit data, in plaats van gevoel voor de rijpheid van de roos bij de medewerkers."

Gearbox is begonnen in Maasdijk en nooit weggegaan. Wel is het bedrijf uit de garage gegroeid en verhuisd naar een pand midden tussen de kassen. "We ontwikkelen alles zelf op het bedrijf", zegt Simone. "We hebben een jong team van 32 personen, met een gemiddelde leeftijd rond de dertig jaar en de nodige hightech tuinbouwervaring. Er zijn constant nieuwe ideeën, het is leuk om dat aan te sturen en met onze medewerkers hebben we ook een hele hoop kennis en expertise in huis. We ontwikkelen onze producten in relatief korte periodes, in nauwe samenwerking met onze klanten, wat alleen kan als je een dynamisch en flexibel team hebt dat weet wat de mogelijkheden van de software en hardware zijn."

"Onze visie is dat data gedreven telen zorgt voor een veel efficiëntere en duurzamere productie", gaat Simone verder. "Door de input vanuit de sensoren, de feedback van de medewerkers en de aansturing van de teler wordt de software elke dag slimmer, waardoor ook het vertrouwen in dit soort systemen groeit. Telers die investeren in data gedreven telen verkrijgen een koppositie, ook in kwaliteit. Bovendien kunnen ze veel efficiënter hun medewerkers inzetten. Dat geldt zowel voor telers in de sierteelt als voor de groente. Ons platform van de GearRover is in combinatie met de cloudsoftware van GearCore dan ook overal inzetbaar. Zo willen we echt verschil maken, en met onze hightech innovaties de voorsprong van de Nederlandse tuinbouw behouden."

Bron: Tuinbouw Ondernemersprijs

Publicatiedatum: