Paul Freriks, Veilingmeester Naaldwijk

"Samenwerking dé voorwaarde tot succes"

Wist u dat veilingmeesters van Royal FloraHolland vanuit diverse locaties samenkomen om regelmatig met elkaar te overleggen in klokteams? In onderstaande column vertelt veilingmeester Paul Freriks er meer over.

Aangezien iedere productgroep haar eigen specialismen heeft, en om goed aan te sluiten op de huidige FPC-structuur, zijn de diverse klokteams binnen Royal FloraHolland ‘product gerelateerd’ opgezet. Zo zijn er onder andere een klokteam Roos, klokteam Chrysant en een klokteam Seizoensbloemen. Ook bij de planten zijn er drie klokteams, te weten Bloeiende kamerplanten, Groen en Outdoor. Binnen deze klokteams werken we in teamverband aan gestelde doelen. Ook productmanagers, accountmanagers en keurmeesters sluiten regelmatig bij deze overleggen aan.

Samen overzien we de markt, pakken we problemen gezamenlijk aan en zoeken we gericht naar kansen voor onze leden en klanten. We proberen vanuit onze expertise waarde toe te voegen. Dat doen we onder andere door aanvoerders te adviseren over hun product en/of aanvoerwijze. Dit met als doel de afzet, de prijs of kwaliteit van het product te verbeteren en een optimale prijsvorming te realiseren. Hier zijn wij alleen toe in staat door samen te werken, binnen en buiten Royal FloraHolland. Dat doen we dus ook! En niet alleen met veilingmeesters onderling, maar juist ook door vanuit de klokteams gezamenlijk met FPC’s, kwekersgroepen en individuele kwekers op te trekken.

Terugblik en verwachting
De afgelopen periode kenden we een relatief warm voorjaar. Gezien de huidige gasprijzen geen overbodige luxe. Consumenten doken massaal de tuin in. Het buitengoed vond dan ook gretig aftrek. De vraag naar bloeiende- en kamerplanten was daarom wel wat minder. Bij de bloemen zagen we enkele producten eerder aan de markt komen. Zo stonden de eerste Nederlandse kas-pioenen weer aan de klok. Bij ranonkels was de aanvoer vanuit Italië fors, maar ook de Nederlandse ranonkels kwamen in deze periode al aan de markt. Dat gaf wat verdringing.

Pasen staat weer voor de deur! We zien vooral witte en gele producten goed betaald worden. Ornithogalum (Vogelmelk) is zo’n product wat het goed doet en je momenteel veel tegenkomt in boeketten. De wisselvalligheid in de bloemen en planten is net als het weer; het kan sneeuwen en dooien. De komende week lopen de temperaturen weer op en we verwachten eenzelfde beweging in de prijsvorming.

Connect to Grow
U bent welkom om aan te voeren of te kopen op de klok! Neem contact op met de klantenservice van Royal FloraHolland: 088-789 89 89 en vraag naar een accountmanager of een veilingmeester.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven