Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Crisisupdate: Opnieuw onrustige energieweek

Op de dag dat er een einde komt aan de coronasteun van het Nederlandse kabinet, de brandstofprijzen zakken door accijnsverlaging, de inflatie nog maar weer verder toeneemt en Rusland zegt geen gas te leveren aan landen die niet in roebels afrekenen, doen wij weer een poging in een crisisupdate een en ander op een rijtje te zetten.

We beginnen met de wekelijkse energie-update van AgroEnergy. De specialisten laten weer hun licht schijnen op de marktontwikkelingen, waarbij zij verder kijken dan alleen gas. Voor komende week worden hoge EPEX-prijzen voor elektriciteit verwacht. "Komend weekend handelt op ruim 200 €/MWh, ofwel 25 €/MWh hoger dan vorige week. De windracht zal wel behoorlijk variëren. Dit betekent waarschijnlijk zeer onrustige onbalansprijzen; voor de EPEX uurprijzen zal het veel lastiger zijn om tevoren in te schatten welke uren hoger of lager geprijsd moeten zijn."

De gasaanvoer was prima afgelopen week, schrijven de specialisten in een update. Het zijn (opnieuw) geopolitieke zaken die de markt hevig beïnvloeden. 'Voordeel' van de hoge gasprijzen is dat de boten met LNG graag hier blijven aanmeren, al is de huidige hoogte van prijzen ook weer niet nodig aldus AgroEnergy. "Bij gelijke prijs komt de LNG al naar Europa", stellen zij.

Lees hier de hele update. 



De contractprijs voor 'winter 2022' op de TTF sloot gisteren af op 115.124 eurocent per megawattuur. Klik hier voor de actuele gasprijzen. 

In het Achtuurjournaal van de NOS gisteravond werd gefilosofeerd over de Russische roebeleis. Het blijkt een kwestie van handje drukken: heeft Rusland uiteindelijk ons geld harder nodig dan wij het Russische gas? Oftewel, bluft Poetin? De komende tijd zal het uitwijzen. 

Leeswerk voor wie wil dit weekend:

Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit deelt een knelpuntenanalyse voor de agrarische ketens in de komende 6 maanden veroorzaakt door de Russische inval in Oekraïne. Bekijk de analyse hier. 

LTO zegt dat nú hét momomentum is voor introductie van kunstmestvervangers. Lees het bericht hier. 

De Rabobank gaat in een analyse in op de verpakkingsindustrie voor voedingsproducten. Bekijk de analyse hier.