Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Arbeidsinspectie strenger voor bedrijven die gevaarlijke stoffen niet in kaart brengen

De Nederlandse Arbeidsinspectie gaat strenger optreden tegen bedrijven die de registratie en beoordeling van gevaarlijke stoffen niet op orde hebben. Deze bedrijven krijgen in de regel meteen een boete en worden niet eerst nog gewaarschuwd.

De afgelopen jaren begonnen bedrijven vaak pas met het gevaarlijke stoffendeel van de risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E) na een waarschuwing van de arbeidsinspectie.
De arbeidsinspectie gaat nu strenger handhaven om zo de blootstelling van werknemers aan gevaarlijke stoffen te voorkomen. De boetebedragen zijn ook verhoogd. De maatregelen zijn het gevolg van een aanpassing in de beleidsregel boeteoplegging arbeidsomstandighedenwetgeving in februari 2022 door het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.  

De Risico-inventarisatie en –evaluatie en gevaarlijke stoffen
Werken met gevaarlijke stoffen brengt risico’s met zich mee die gevolgen kunnen hebben voor de gezondheid van werkenden. Jaarlijks overlijden in Nederland ongeveer drieduizend mensen aan beroepsziekten door blootstelling aan gevaarlijke stoffen. En nog veel meer werkenden lopen onherstelbare gezondheidsschade op.

Iedereen moet gezond en veilig kunnen werken. Ook als er met gevaarlijke stoffen wordt gewerkt. Daarom zijn werkgevers verplicht om een risico-inventarisatie en –evaluatie (RI&E) voor hun organisatie te maken. Daarin brengen zij de arbeidsrisico’s in kaart en maken ze een plan van aanpak om deze risico’s aan te pakken.

Meer informatie over de RI&E en tools om zelf een RI&E te maken vindt u hier in het dossier RI&E.

bron: SER

Publicatiedatum: