Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Focus op herkomst ‘onverwachte probleemstoffen’ die opduiken in waterkwaliteitsmetingen

Regelmatig meten waterschappen in en rond glastuinbouwgebieden te hoge concentraties van gewasbeschermingsmiddelen die niet meer zijn toegelaten. Dat kan verschillende oorzaken hebben. Om de normoverschrijdingen gericht aan te kunnen pakken, moet eerst duidelijk worden waar de schoen wringt. CLM Onderzoek en Advies neemt in vier glastuinbouwgebieden zeven van deze ‘onverwachte probleemstoffen’ onder de loep om de onderste steen boven te krijgen.

Voor het onderzoek zijn in overleg met de sector en de waterschappen één herbicide (pendimethalin), twee fungiciden (carbendazim - tevens een metaboliet van thiofanaatmethyl - en bitertanol) en vier insecticiden (thiametoxam, permethrin, fipronil en imidacloprid) geselecteerd. Deze werkzame stoffen hebben geen toelating meer in de glastuinbouw, maar zorgen nog wel voor overschrijdingen in waterkwaliteitsmetingen. Om die reden worden ze aangeduid als onverwachte probleemstoffen.
Ook de onderzoekslocaties zijn met zorg gekozen. “Ze liggen in bestaande meetgebieden binnen het Westland, Lansingerland, Noord-Limburg en Drenthe”, meldt projectleider Peter Leendertse. “Ze zijn representatief voor de agrarische activiteiten, die variëren van uitsluitend glastuinbouw tot combinaties met akkerbouw en buitenteelten op verharde ondergrond. Een genuanceerde blik is echt van belang.”

Lees hier verder op Glastuinbouw Waterproof

Publicatiedatum: