Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Belgische tuin op Floriade Expo 2022 krijgt vorm

De Belgische tuin op de Floriade Expo van 14 april tot 9 oktober 2022 krijgt meer en meer vorm. Ook de Vlaamse sierteeltsector kijkt uit naar de deelname. Flanders’ Agricultural Marketing Board bracht tuinarchitect Nicolas Godelet in contact met talrijke toonaangevende bedrijven.


foto's: NG-Lab

België heeft samen met de Gemeenschappen en Gewesten een driehoekig stuk grond van zo'n 500m² uitgekozen aan de rand van het water, met als doel de Belgische tuinbouw en de groene innovaties in ons land te promoten. De tuin en het paviljoen, ontworpen door Nicolas Godelet Architectes & ingenieurs, tonen Belgische oplossingen voor de 'ontwikkeling van groene steden', het thema van de tentoonstelling.

Ontworpen door Nicolas Godelet Architectes & ingenieurs
BelExpo, het Belgisch Commissariaat-generaal voor de Internationale Tentoonstellingen, heeft een wedstrijd uitgeschreven voor architecten en landschapsontwerpers om de tuin te ontwerpen die België 6 maanden lang zal vertegenwoordigen. Het bureau Nicolas Godelet Architectes & ingenieurs uit Yvoir kwam als winnaar uit de bus. Hun 'regeneratieve tuin' overtuigde de jury, die lette op criteria als esthetiek en duurzaamheid.

Het team van Nicolas Godelet tekende in 2019 al voor het ontwerp van de Belgische tuin op de internationale tuinbouwtentoonstelling in Peking. Onlangs ontwierp het team ook de beroemde 'Big Air'-skischans voor de Olympische Winterspelen van Peking 2022.

Speels en zinnenprikkelend
Voor de Floriade heeft het bureau een project bedacht dat tegelijk architectonisch, geometrisch (talloze verwijzingen naar de driehoek) en natuurlijk is, naar het voorbeeld van de Belgische tuinen. Het gaat om een speels ontwerp, een ontspanningsplek waar gezinnen o.a. houten spellen kunnen uitproberen. De Belgische tuin biedt ook een zinnenprikkelend parcours, zoals een pad langs eetbare planten.

In de expozone van het Belgische paviljoen zullen bezoekers bovendien kennismaken met de troeven van de sierteeltsector.

Een regeneratieve tuin
In het midden staat een halfopen modern paviljoen waar de drie gewesten zullen uitpakken met Belgische innovatieve oplossingen voor de tuin- en landbouw van de toekomst.

De architectuur van het paviljoen is zo ontworpen dat de milieu-impact tot een minimum wordt beperkt. Elk gekozen materiaal is volledig herbruikbaar of afbreekbaar, koolstofarm, regenereerbaar en natuurlijk. Van aarde, hout en hennep tot natuurlijk composteerbaar bioplastic: alles wordt aan het eind van de tentoonstelling hergebruikt of gerecycleerd.

De Floriade zal van 14 april tot 9 oktober 2022 twee miljoen bezoekers verwelkomen in Almere vlakbij Amsterdam.

bron: VLAM

Publicatiedatum: