Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Meer ruimte voor solitaire kas in Noord-Brabant met nieuwe regels

De Provinciale Staten in Noord-Brabant hebben vorige week de nieuwe Omgevingsverordening Noord-Brabant vastgesteld. De verordening treedt gelijktijdig met de Omgevingswet in werking, naar verwachting per 1 januari 2023. In de regeling komt er ruimte voor groei van solitaire glastuinbouwbedrijven. Lange tijd voerde de provincie een concentratiebeleid voor glastuinbouwbedrijven en werd die groei beperkt.

Interim verordening
Met de nieuwe regels komt er, onder voorwaarden, iets meer ruimte voor teeltondersteunende voorzieningen, teeltondersteunende kassen en solitaire kassen. Zo kunnen solitaire glastuinbouwbedrijven, opnieuw onder voorwaarden, boven de huidige maximumgrens van 3 hectare doorgroeien. Wel waakt de provincie ervoor dat er sluipenderwijs zelfstandige glastuinbouwbedrijven ontstaan vanwege plaatsing van teeltondersteunende voorzieningen. 

Omdat de omgevingsverordening pas in werking treedt na vaststelling van de landelijke Omgevingswet, heeft ZLTO er bij de provincie op aangedrongen om een aantal regels via de interim-omgevings-verordening nu al te laten gelden. "Ondernemers willen aan de slag", licht ZLTO-bestuurder Arno van Son toe namens ZLTO. "Daarom is het goed dat de provincie dit heeft gedaan." 

Gelijk speelveld
Voor teeltondersteunende kassen geldt in de huidige regels een maximale grootte van 5.000 vierkante meter. Daarnaast zijn er gebieden waar al ruimere marges van 1,5 hectare gelden zoals in Haaren, Rucphen en delen van Oost-Brabant. Ook voor Zundert, met 3 hectare, blijft dit intact. "Wij vinden dat alle ondernemers hun ondersteunende kassen moeten kunnen uitbreiden tot 1,5 hectare. Dan creƫer je een gelijk speelveld in Noord-Brabant", zegt Van Son.

Vanuit de Omgevingswet moet de provincie naast de omgevingsvisie ook een omgevingsverordening vaststellen voor haar grondgebied. In deze verordening staan alle provinciale regels over de fysieke leefomgeving bij elkaar. De omgevingsverordening is digitaal te raadplegen.