Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

20% van de glastuinders wil investeren in zonnepanelen

1 op de 5 Nederlandse glastuinders is van plan te investeren in zonnepanelen. Een derde geeft aan momenteel al gebruik te maken van zonne-energie. Daarmee zet de stijgende trend van afgelopen jaren door.

Data-actualisatie
Dat blijkt uit resultaten van de jaarlijkse data-actualisatie van AgriDirect die eind 2021 heeft plaatsgevonden onder Nederlandse glastuinbouwbedrijven. Ruim 1200 bedrijven hebben informatie gedeeld over bedrijfsactiviteiten waaronder het investeren in alternatieve energie.

Oplossing voor hoge energieprijzen?
Zonne-energie is met afstand de meest populaire bron van alternatieve energie. Bijna 20% geeft aan in de nabije toekomst te willen investeren in zonnepanelen.

Glastuinders worden hard getroffen door de hoge energieprijzen. Maar is zonne-energie ook dé manier om de hoge prijzen te omzeilen? Dit kan het probleem deels oplossen maar het is helaas vaak niet toereikend om de gehele kas gedurende het jaar te verwarmen. Daarnaast dreigt het gevaar dat de investeringsplannen in verduurzamingsprojecten stil komen te liggen door de aanhoudend hoge energieprijzen. De subsidies op deze projecten worden steeds minder aantrekkelijk. De hoogte van de subsidies zijn namelijk gekoppeld aan de gasprijs. Nu de gasprijs zo hoog is, dreigt de subsidie nul te worden (bron).

Andere bronnen voor alternatieve energie niet interessant
Op afstand volgt de investeringsbehoefte in aardwarmte (2%). Minder dan 1% geeft aan te willen investeren in andere vormen van alternatieve energie zoals biogas, windmolens, warmtepompen of houtpelletkachels.

Momenteel maakt 33,1% al gebruik van zonnepanelen. Bijna 4% maakt gebruik van aardwarmte.

bron: AgriDirect

Publicatiedatum: