Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Zonder stadiumonderzoek vaar je in de mist"

Over de tulpenprijzen niks dan goeds, die zijn ‘super best’. De vraag overstijgt het aanbod, en dan weet je al wat er gaat gebeuren: de prijzen schieten omhoog. Dat het aanbod wat achterblijft heeft onder andere te maken met het moeizame verloop in de broeierij. We hebben te maken met een laat jaar, en dat heeft de nodige gevolgen.

Matig groeiseizoen
Na het matige groeiseizoen, met veel kou en nattigheid in de afstervingsfase van het gewas, kon ook de broeierij later starten dan normaal. Zo’n historie blijft niet zonder gevolgen, weet Robèr Laan, teeltadviseur bij CNB Teeltadvies. “Al die omstandigheden hebben invloed op de kwaliteit. Dat vertaalt zich in problemen als bloemverdroging, zweten, scheurblad en waterstelen. Het donkere weer in de eerste maanden van het jaar en de hoge RV werken ook niet mee aan een goede kwaliteit. Verder hebben we geconstateerd dat er meer zuur was waardoor het ethyleengehalte ook een factor kan zijn. Ook dat komt de kwaliteit niet ten goede. Al deze bovengenoemde problemen resulteerden in behoorlijke percentages uitval.”

Goede keuze maken
Wat cruciaal is voor de timing en een goed verloop in de broeierij is stadiumonderzoek, benadrukt Robèr. “Als je stadiumonderzoek doet, beschik je over de data die je nodig hebt om te kunnen sturen. Dan weet je veel exacter hoeveel tussentemperatuur je moet geven voor het beste broeiresultaat. Zonder die informatie is het alsof je vaart in de mist.” De broeischema’s worden veelal in augustus, september gemaakt. “Dan bepaal je wanneer iets in de koeling moet en wanneer je tussentemperatuur geeft. Achteraf kun je pas zien of je de goede keuze hebt gemaakt. Terugdraaien of herstellen kan niet meer, dan is het wat het is. Nu is er soms voor gekozen om drie weken tussentemperatuur te geven, puur op ervaring en gevoel, maar niet op feiten gebaseerd. En dan blijkt dat vier weken toch beter was geweest.”

Tip van de teeltadviseur
Het goede nieuws is dat de gevoeligheid voor problemen vooral aan de bepaalde soorten hangt, zoals onder andere ‘Prince’ cultivars (zweten, scheurblad) en ‘Antarctica’, ‘Curry’ (bloemverdroging). Op het moment van het interview, eind februari, lijkt de situatie in de broeierij zich te verbeteren. “Nu zien we dat de problemen wat afnemen en de kwaliteit steeds beter wordt.” Robèr heeft op dit moment slechts één tip voor broeiers: “Laat stadiumonderzoek doen. Niet alleen voor de eerste trek, maar ook voor de 2de trek en ook voor de cultivars die je voorwarmte hebt gegeven. zodat je gericht kunt sturen met je gewas. Dat leidt tot minder uitval en betere kwaliteit. In combinatie met die hoge prijzen, wordt het dan een nog mooier seizoen.”

Bron: CNB

Publicatiedatum: