Campagne om weerbaarheid tegen criminaliteit in buitengebied te vergroten

De komende weken krijgt ondermijnde criminaliteit in het buiten- en kassengebied veel aandacht. Een oproep van de politie, voor het eerst in ten minste vijf jaar, in Westland viel op, maar ook de gemeenten Alphen aan den Rijn, Kaag en Braassem, Krimpenerwaard, Midden-Delfland, Nieuwkoop, Pijnacker-Nootdorp, Zoeterwoude en Zuidplas doen mee. Uit eerdere onderzoeken van het Regionaal Informatie- en Expertise Centrum (RIEC) Den Haag blijkt dat drugscriminaliteit in het buitengebied mogelijk ook in deze regio speelt, schrijft Hans van Geest op de website van Glastuinbouw Nederland.

Door verschillende acties willen de gemeenten en de politie in het agrarisch buitengebied en de (glas)tuinbouw ondermijnende criminaliteit effectief aanpakken en de kwetsbaarheid van boeren en tuinders voor criminele invloeden verminderen.

Verhuren
Uit een flitspeiling op sociale media blijkt dat ongeveer 9% van alle mensen die wonen of werken in het buitengebied wel eens is benaderd voor het verhuren van een loods, schuur of kas. In 55% van de gevallen vertrouwden zij de potentiële huurder niet. Toch kan het verleidelijk zijn om op zo’n aanbod in te gaan. Criminelen zijn vaak bereid om een hoge huurprijs te betalen in contanten, maar de verhuurder is altijd juridisch aansprakelijk voor wat er in zijn/ haar pand of kassencomplex gebeurt. En gaat er iets mis, bijvoorbeeld als een drugspartij niet geleverd wordt, dan bestaat de kans dat de verhuurder wordt meegezogen in het criminele circuit en bijvoorbeeld te maken krijgt met geweld of afpersing.

Legitimatiebewijs
Gemeenten en politie willen voorkomen dat tuinders en andere ondernemers met vastgoed in zo’n benarde positie komen. Ze waarschuwen voor de gevaren en geven tips. “We informeren verhuurders bijvoorbeeld met een checklist waarmee een betrouwbare huurder gevonden kan worden", zegt Richard die bij de politie in het Westland gekoppeld is aan het onderwerp ondermijning. "Zet u een lege kas, loods of schuur te huur in een advertentie? Maak daarin dan direct duidelijk dat u een kopie van het legitimatiebewijs van de huurder en van de inschrijving bij de Kamer van Koophandel vraagt. En stel altijd een huurovereenkomst op en laat die (rechtsgeldig) ondertekenen. Heeft u al een huurder? Dan is het belangrijk om regelmatig op de locatie binnen en buiten te kijken. Zijn er andere sloten op het pand gezet, zijn ramen afgedekt of extra camera’s geplaatst? Dan is de kans groot dat er iets mis is.”

Wordt u benaderd voor de huur van een kas of loods? En vertrouwt u dat niet? Ook dit kunt u melden bij de politie. “Noteer bijvoorbeeld het kenteken en telefoonnummer van de geïnteresseerde huurder. Hiermee kunnen we verdachte personen traceren”, legt Richard uit. “De belangrijkste tip: U kunt maar één keer nee zeggen, dus denk goed na aan wie u uw pand verhuurt.”

Melden
Wil iemand uw schuur of kas huren en vertrouwt u het niet? Of ziet u andere verdachte zaken? Meld dit dan bij de politie via de wijkagent of door te bellen naar 0900- 8844. U kunt verdachte situaties ook anoniem melden bij M. Meld Misdaad Anoniem via 0800-7000 of in een beveiligde omgeving via meldmisdaadanoniem.nl. Vergeet niet om te beschrijven hoe deze personen eruitzien en let bijvoorbeeld op het kenteken van de auto. Bij spoed? Twijfel niet en bel 112.

Bron: Glastuinbouw Nederland


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven