Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Een kas waar je U tegen zegt

Of beter UGrand, zoals de gezamenlijke chrysantenkwekerij van ruim 10 ha van MG Grand en Van Uffelen Flowers officieel heet. De eerste stekken gingen er in week 46 de grond in, eind januari kwamen de eerste stelen los. We lopen een rondje – of beter, een halve kilometer heen en hetzelfde eind weer terug – over de chrysantentuin in superlatieven met Dennis Ammerlaan, met slechts 27 lentes op de teller locatiemanager op het bedrijf.


Dennis Ammerlaan

De kas is, zoals dat heet, state of the art. Een dubbel doek, Led en Son-T, verneveling, diffuus glas, gaas in de ramen, op de uitrusting is niet beknibbeld. Ook is het geheel uitgerust met een 35 tal luchtbehandelingskasten. In combinatie met het insectengaas, dat in de chrysanten tamelijk onbekend is, werd bovendien een nieuw stukje innovatie toegepast: de ruimte onder de betreffende kasten, waar de lucht wordt aangezogen, werd ook verpakt in een stukje gaas. “We hebben weet ik hoeveel ruiten van cassettes voorzien. Als we dan tegelijk actief alle mogelijke insecten de kas in zouden zuigen, zou dat natuurlijk dom zijn.”


Pak um beet een halve kilometer diep

Speciale vermelding in het geheel verdient de transportgoot, welke vakkundig is gestort door Van Holstein Betonwerken. Het is niet hun eerste chrysantengoot, maar wel een die weer een paar records breekt. Zo is deze iets meer dan 500 meter lang en maar liefst 4.5 meter breed, zodat deze plaats kon bieden aan drie transportbanden. Meer dan anders was daarom stevigheid een issue. 

In aanleg, de foto is van Van Holstein Betonwerken

Bijzonder project
"Het was een bijzonder project, je legt niet elke dag een driedubbele goot van 500m", vertelt Michael de Graaf, ploegbaas bij Van Holstein Betonwerken en al meer dan 20 jaar in dienst bij het bedrijf. "Het is niet altijd even handig voor andere partijen die op zo’n klus aan het werk zijn, wanneer je midden door de kas van voor tot achter de grond openbreekt. Maar goed, het moet gebeuren, na een tijdje is iedereen er aan gewend en liggen er hier en daar een aantal loopbruggen over de goot heen. In slechts drie maanden hebben we de klus geklaard."


Een uitgeslepen putkraag

Bijzondere planning
Verder was de planning bijzonder. Het pad is in veel opzichten de slagader op de chrysantentuin. Om zo snel mogelijk te kunnen starten werd daarom het geheel in vier delen gestort. “Van Holstein is begonnen in het midden, vervolgens werd het deel naar de schuur aangelegd en ten slotte pas de achterste paar kappen. Daardoor was het mogelijk dat de eerste kappen reeds konden worden geplant, gestoomd en belicht, terwijl het in het achterste gedeelte, dat door een noodwand van de voorkant werd afgesloten, 2 graden was.”

Maximale flexibiliteit
Het pad en de tunnel bepalen bovendien het ritme van planten en vooral oogsten. “Met drie banden kun je sneller en met meer man oogsten. Dat scheelt vooral in uren, je kunt later beginnen of eerder stoppen en toch de gewenste hoeveelheid halen. Daarnaast kun je meerdere variëteiten gelijktijdig oogsten. Je hebt ze echt niet alle dagen allemaal nodig, maar op piekmomenten zoals een Moederdag of Vrouwendag is de kans veel kleiner dat je in de knel komt. Je bent gewoon flexibeler.”

Schone grond
Tot slot biedt de tunnel, net als bij bijvoorbeeld lisianthus, plaats aan een stoomleiding. In principe moet de grond eens per jaar gestoomd worden, een energie-intensieve aangelegenheid en zeker met het oog op huidige energieprijzen. Ook is het gebruikelijk dat vóór aanvang van een eerste teeltronde te doen, “maar wat dat betreft hadden we een voordeeltje”, vervolgt Dennis. “Er is op deze grond 20 jaar lang niet geteeld, er stonden twee tomatenkassen en daar gebeurde alles op substraat. De grond was dus schoon, we hebben wel een stuk gestoomd maar zijn op de rest gewoon zo begonnen. Uiteraard hielden we een vinger aan de pols, maar gelukkig bleek stomen niet nodig.”


Dezelfde 500 meter maar dan van buiten. Onder de luchtbehandelingskasten waar de buitenlucht wordt aangezogen zijn vierkante doosjes gaas te zien

In de kas worden de troschrysanten Pina Colada wit en geel geteeld, en daarnaast de Pastela Rosé, Cava, Bellini en binnenkort ook Ballerina. Dankzij een scherpe planning werd nog net een stukje Valentijn meegepakt en vervolgens ook de Vrouwendag. Dennis zelf heeft het chrysantevak van huis uit meegekregen en heeft de kans dit gezamenlijke project van Van Uffelen en MG Grand (lees hier meer over de samenwerking) in goede banen te mogen leiden met beide handen aangepakt.

Voor meer informatie:
UGrand
Dennis Ammerlaan
E: dennis.ammerlaan@zentoo.nl  
www.zentoo.nl