Rusland en Oekraïne praten, terwijl de oorlog onverminderd door gaat. Hier worden stilaan de eerste stappen gezet om de economische gevolgen van de oorlog 'te dempen'. In deze update opnieuw een overzicht van de nieuwsitems die betrekking hebben op de tuinbouw.
Zowel uit Brussel als uit Den Haag kwamen voorzichtig positieve geluiden. Het Nederlandse kabinet verlaagt de accijnzen op brandstof per 1 april. Dat betekent 17 cent per liter loodvrije benzine minder belasting en 11 cent per liter diesel. Per 1 juli gaat ook de btw op gas en elektriciteit omlaag, van 21 procent naar 9 procent. Het kabinet maakte het maatregelenpakket vrijdag bekend.
Ook in België wordt aan accijnsverlaging gewerkt. In Duitsland liggen de brandstofprijzen ook niet meer 'spectaculair lager' dan in Nederland, schrijft De Stentor. De Gemiddelde Landelijke Adviesprijs (GLA) in Nederland is iets aan het dalen.
EU-landbouwcommissaris Janusz Wojciechowski werkt aan een extra agrarisch steunpakket vanwege de oorlog in Oekraïne. Naar verluidt komt er nog eens 500 miljoen euro beschikbaar voor boeren en tuinders, zo meldt Nieuwe Oogst. Het hangt van de ministers in de Landbouwraad af of er over twee weken ook voor de glastuinbouw een compensatieregeling komt voor het dure gas.
Contractprijs gas april op TTF t/m 11 maart. Klik hier voor vergroting en actuele prijzen.
Een blik op de gasprijzen vanochtend leert dat van donderdag op vrijdag de contractprijzen weer iets stegen. Vrijdag sloot af op ruim 131 euro/MWh voor aprilcontracten op de Title Transfer Facility, het Nederlandse gashandelsplatform. De daggasprijs opende vanochtend op 110 euro/MWh. Voor de langere termijn ligt de contractprijs voor het eerste kwartaal van 2023 sinds donderdag weer onder de 1 euro/MWh, net als de contractprijs voor winter 2022. Die lag donderdag al even nipt onder de 1 euro en vanochtend opnieuw.
Ondanks iets gedaalde gasprijzen, zijn de zorgen nog niet weg. De roep om de gaskraan in Groningen verder open te draaien, blijft. Hoogleraar David Smeulders zei er in radioprogramma 'dr Kelder en Co' op NPO Radio 1 wel wat in te zien. met een ruimhartige vergoeding voor de Groningers en stikstofinjectie om aardbevingsproblemen te voorkomen, is het volgens hem mogelijk. Als we het Groninger gas louter voor ons eigen land zouden gebruiken, hebben we ieder jaar zo’n 40 miljard kubieke meter nodig. Dat betekent dat je er nog zo’n 12,5 jaar mee door kan.
De Limburger sprak met Ton Holthuijsen van Fosse Eugenia, over zijn aanstaande vertrek bij de coöperatie, en over de roerige tijden. Achter de betaalmuur in de krant zegt hij: "Groente duurder? Het is als met benzine: de mensen blijven gewoon rijden."
Radio 1 sprak Bert De Keyser, slateler in Sint-Katelijne-Waver en provinciaal voorzitter van de Boerenbond in Antwerpen. Hij legde uit dat de verwarming niet zomaar omlaag kan in de serre. De teler teelt zelf eikenbladsla, andijvie en groene bladselder. Hij riep energiebedrijven op goed naar de contracten met telers te kijken over afname van lokaal opgewekte energie om te voorkomen dat ze over de kop gaan. Ook ging hij in op de gevolgen voor de prijsvorming op de markt. Nu loopt het aanbod vrij gespreid, maar het is onzeker wanneer de producties uit uitgestelde teelten allemaal precies op de markt komen.
Rusland dreigt, nu steeds meer Westerse bedrijven uit het land vertrekken, bedrijven te nationaliseren en in eigen hand te nemen. De NOS zet op een rijtje wat dat eventueel kan betekenen. Bedrijven kunnen zo'n nationalisatie alleen ontlopen door hun activiteiten in Rusland weer te hervatten of aandelen te verkopen. Volgens het Russische persbureau Izvestia heeft het land zeker 59 westerse ondernemingen op het oog om te onteigenen.
Veel kunstmest komt uit (Wit-)Rusland. De oorlog en het wegvallen van export leidt niet direct tot braakliggende velden, schrijft LTO Nederland, maar de kosten gaan stijgen. De stijgende kosten en zorgen over de beschikbaarheid van kunstmest onderschrijven het belang van verlenging van de derogatie, aldus de belangenbehartiger. Dat is echter geen volwaardige vervanger van alle kunstmest. Het is ook daarom belangrijk dat Brussel sneller stappen neemt om kunstmestvervanging (RENURE) met bewerkte dierlijke mest toe te staan, vindt LTO.
Yara is Europa's grootste kunstmestproducent. De hoge energieprijzen raken de productie van het bedrijf. De Volkskrant ziet ondertussen aan de andere kant kansen voor Ferm O Feed dat organische meststoffen verhandelt. In de zaterdagkrant, achter een betaalmuur, meer hierover.
Hout komt ook vanuit Rusland naar de Europese Unie. Onderzoekers concluderen dat de lidstaten voor 'slechts een heel klein deel' afhankelijk zijn van Russisch hout. Het gaat om zo'n 2%. In een artikel van Wageningen University & Research meer tekst en uitleg.