Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Update Oekraïne: "Sancties duwen Nederland richting recessie"

De oorlog in Oekraïne gaat in alle hevigheid door. Wel zou afgelopen nacht 'relatief rustig' zijn verlopen. Rustig is het zeker niet op het geopolitieke en economische front. Met nieuwe sancties en reacties daarop wordt gedreigd. In deze update geven we opnieuw een overzicht van de ontwikkelingen die de tuinbouw raken en nemen we ook de persconferentie vanochtend van premier Rutte bij de NOS mee. 

We beginnen met een dreigement vanuit Rusland. Voor het eerst sinds het begin van de oorlog in Oekraïne heeft Rusland met de mogelijkheid gedreigd de gasleveranties via de Nord Stream 1 te stoppen, meldt de NOS. De Russische vicepremier Alexander Novak uitte het dreigement in een verklaring voor de Russische staatstelevisie. Andersom dreigen de Verenigde Staten Russische olie in de ban te doen, zo valt te lezen in Trouw. Premier Rutte benadrukte vanochtend in een persconferentie bij de NOS nog maar eens dat de gaskraan in Groningen niet zomaar verder open gaat, tenzij in het uiterste geval de leveringszekerheid in gevaar komt. 

Dergelijke dreigementen hebben onmiskenbaar hun invloed op de energie- en brandstofprijzen. De Intraday daggasprijs op de Nederlandse Title Transfer Facility (TTF), een gashandelsplatform, benaderde vanochtend voor daggas opnieuw de grens van 300 ct/MWh, om tegen 12.00 uur te zakken tot onder de 200 ct/MWh. De gasprijzen schommelen met andere woorden hevig.

Gisteren schoot de daggasprijs zelfs even door de grens van 300 ct/MWh. De contractprijs voor april op het TTF sloot gisteren af op 227 ct/MWh. Tot en met kwartaal 1 van 2023 ligt de contractprijs ruim boven de 1 euro. 


Contractprijs gas april op TTF t/m 7 maart. Klik hier voor vergroting en actuele prijzen.  

Europa is voor 40% afhankelijk van Russisch gas, zo berichtten diverse media gisteren en vandaag opnieuw. Nederland voor 20%. Europa wil minder afhankelijk worden van Rusland, maar zo stelde premier Rutte, dat mag niet ten koste gaan van leveringszekerheid, schrijft het Algemeen Dagblad. In Londen sprak Rutte met de Britse premier Johnson en de Canadese regeringsleider Trudeau. Zij sloten militair ingrijpen in Oekraïne uit, om geen Derde Wereldoorlog te ontketenen. 

Ook los komen van Russische olie is niet eenvoudig. Het gat dat valt laat zich niet eenvoudig vullen. De verwachting van specialisten is daarom dat de olieprijs nog wel even door zal stijgen, schrijft de NOS. Mogelijk zelfs tot boven de 300 dollar. Bekijk de olieprijzen hier. 

Die prijsstijging heeft zijn uitwerking op de brandstofprijzen. De brandstofprijzen blijven ook stijgen. De Gemiddelde Landelijke Adviesprijs (GLA) in Nederland voor benzine, diesel en LPG wordt in een overzicht bijgehouden door United Consumers. De GLA voor diesel is inmiddels 2,176 euro, voor Euro95 benzine 2,455 euro. Een stijging van dik 6 eurocent, schrijft het Algemeen Dagblad. In sommige gevallen al weer meer zelfs. Bekijk hier de actuele prijzen.   

Van alle import in de Europese Unie uit Rusland ging het in 2021 voor 62% om energie, zo deelt statistiekdienst Eurostat. Dat was in 2011 nog 77%, een daling van 14,2 procentpunt. 

Wageningen Economic Research (WEcR) opent deze week een website om het ministerie van LNV, het agrarisch bedrijfsleven en andere geïnteresseerden op de hoogte te stellen van de gevolgen van de oorlog in Oekraïne op de voedsel- en energiesituatie, schrijft Resource. Aandacht is er voor de weggevallen landbouwexport en import van o.a. meststoffen en hout uit Wit-Rusland.

De CEO van Yara, de grote meststoffenproducent, verwacht een wereldwijde voedselcrisis. Dat zei hij in een interview met de BBC, schrijft VILT

Gisteren in de update al aandacht voor de mogelijkheden die uitzendbureaus en telers zoals Looye Kwekers zien om Oekraïners te werven. In het Algemeen Dagblad werden Zeeuwse uitzendbureaus ernaar gevraagd. Glastuinbouw Nederland roept op vluchtelingen veiligheid en zekerheid te bieden. Glastuinbouwondernemers die huisvesting ter beschikking willen stellen, kunnen zich melden bij hun gemeente. 

In een verslag van landbouwminister Staghouwer aan de Tweede Kamer over een informeel video-overleg met tussen landbouwministers in de Europese Unie schrijft hij dat de Europese Commissie blijft benadrukken dat men de problemen als gevolg van de oorlog in Oekraïne op de landbouwmarkten aankan. Wel maakt de Commissie zich zorgen over individuele derde landen 'die minder paraat zijn om prijsstijgingen op te vangen.'

Met de economische sancties wordt Rusland geraakt, maar ook westerse landen voelen de gevolgen. In BN De Stem de waarschuwing dat de sancties tegen Rusland Nederland richting een recessie duwen.

Vanochtend zei premier Rutte in een persconferentie dat het Centraal Planbureau morgen met economische doorrekeningen komt. Ondertussen voert men in Den Haag 'intensief overleg' over hoe men het hoofd kan bieden aan de economische gevolgen voor de lage- en middenklasse. Ook is de crisisstructuur geactiveerd voor de opvang van vluchtelingen.