ABU: Krapte op arbeidsmarkt te lijf

Op 7 en 28 februari 2022 organiseerde de ABU een goedbezochte ledensessies over de krapte op de arbeidsmarkt. Centraal stond de vraag: wat kunnen ABU-leden doen om de krapte te lijf te gaan? Het bleek dat ABU-leden al ontzettend veel doen om meer kandidaten te kunnen plaatsen bij inleners.

  • Ten eerste wordt er veel geïnvesteerd in kandidaten in de vorm van meer zekerheid, meer uren, meer opleiding en meer aandacht.
  • De deelnemers steken allemaal veel energie in het goede gesprek met de inleners.
  • Een belangrijke rol van uitzenders is om werkgevers te helpen in het ombuigen van hun vraag. Laat hen niet alleen maar kijken naar functieprofielen die ooit zijn geschreven. Maar vooral naar welke werkzaamheden gevraagd worden en welke competenties en ervaring daarvoor nodig is.

Nieuwe doelgroepen aanboren
Ook zijn veel leden al bezig om nieuwe doelgroepen aan te boren. Naast de voor de hand liggende voorbeelden van statushouders, wordt steeds vaker gezocht naar gepensioneerden, schoolverlaters en mensen die nu nog een uitkering hebben.

Belangrijke constatering is dat de stap van werk naar uitkering voor veel mensen te groot is, door ons ingewikkelde stelsel van uitkeringen en toeslagen. Veel uitzenders horen dit dagelijks: kandidaten die de stap naar werk wel willen en kunnen zetten, maar eenvoudigweg niet aandurven vanwege reële financiële risico’s.

Aan tafel met minister
Deze maand praat ABU met de minister van SZW. Daar zal men o.a. aandringen op het opschonen van de bestanden van gemeentes en UWV en op snellere erkenning van buitenlandse diploma’s voor statushouders en arbeidsmigranten. Ook zal men 'pleiten voor werk dat loont' ("We moeten af van ons ingewikkelde fiscale en sociale stelsel") en zal men aandacht vragen voor gemakkelijker toegang voor derdelanders.

bron: ABU


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven