Augusto Solano, Asocolflores, legt uit:

Hoe de Colombiaanse sierteeltsector wordt geraakt door de oorlog in Oekraïne

Ooit was Rusland de op één na grootste exportmarkt voor Colombiaanse bloemen, maar sinds de annexatie van de Krim, in 2014, daalde de export fors. Momenteel wordt nog slechts een klein percentage van alle Colombiaanse bloemen naar deze markt geëxporteerd. De Colombiaanse sierteeltsector wordt over het algemeen dus niet zo hard geraakt door de Russische inval in Oekraïne, hoewel er natuurlijk nog altijd bedrijven zijn die hun producten naar deze markt en omliggende landen exporteren.

"De oorlog begon toen de verzendingen voor Internationale Vrouwendag (8 maart) al volop aan de gang waren," zo legt Augusto Solano van de Colombiaanse Vereniging voor Bloemenexporteurs, Asocolflores, uit. Vrijwel alle bloemen werden volgens plan verladen, maar wat zal de huidige situatie betekenen voor de toekomstige handel?

Kleine markt voor Colombiaanse bloemen
Rusland en Oekraïne zijn niet meer zulke belangrijke markten voor de Colombiaanse sierteeltsector als voorheen. "Vorig jaar werd 1,5% van de Colombiaanse bloemen (ter waarde van €22,7 mln) rechtstreeks naar Rusland geëxporteerd, en minder dan 0,5% (€2,7 mln) naar Oekraïne. Uiteraard werden er ook bloemen via Nederland naar deze markten verladen, maar desondanks was het totale percentage laag."

Zorgen omtrent betalingen
Internationale Vrouwendag is voor telers de belangrijkste gelegenheid voor de export naar Rusland. Vrijwel alle bloemen voor deze dag zijn al verladen, maar hoe zit het nu met de betaling? "Degenen die niet met vooruitbetaling werken, krijgen met twee problemen te maken: enerzijds met het feit dat Russische banken uitgesloten zijn van het internationale betalingssysteem, en anderzijds met de devaluatie van de roebel."

Toekomstige handel
Een andere bron van zorg is de toekomstige handel. "We moeten afwachten wat er gaat gebeuren," vervolgt Solano. Colombia exporteert naar meer dan 100 verschillende landen, waarvan de VS goed is voor 80% van de export. De verwachting is dat de bloemen worden omgeleid naar premium nichemarkten in de VS, Europa of elders, maar hoe zit het met de logistiek, en bovenal wie kopen dit soort bloemen? "De bloemen die naar de Russische markt worden geëxporteerd zijn voornamelijk premium rozenrassen. Dit is een ander type bloem dan doorgaans naar de VS wordt geëxporteerd. Het is simpelweg een ander product dat is bedoeld voor een andere markt en dit zal mogelijk gevolgen hebben voor de prijzen."

Voor meer informatie: 
Asocolflores
www.asocolflores.org


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven