Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Goed gebruik klimaatschermen inzichtelijk met Connected Screening

Waarom pendelt het scherm 's nachts? Moet ik wel kieren? Dit zijn slechts een paar vragen over optimaal schermgebruik. Connected Screening maakt dit inzichtelijk. Bart Bakker, klimaatadviseur bij Ludvig Svensson, legt uit hoe het werkt: "Ik bouw eigenlijk vier grafieken aan de hand van de parameters van het scherm en combineer dat met de omstandigheden. Die vier grafieken maken energiebesparing, vochtdoorlatendheid, uitstraling en instraling inzichtelijk. En dit wordt vervolgens gekoppeld aan de schermdoekeigenschappen. Vervolgens kun je bijvoorbeeld zien of het vocht in de kas via het scherm afgevoerd kan worden of dat er toch gekierd moet worden. In de praktijk blijkt dat het scherm vaak langer dicht gehouden kan worden; met een paar procent lucht extra boven het scherm trekt het vocht dan goed genoeg weg, en kan het klimaatscherm dicht blijven."


Bart Bakker en Joris Vermonden, greenhouse climate consultants bij Ludvig Svensson voor resp. Nederland/Verenigd Koninkrijk en België/Zuid-Nederland

Bart merkt dat praktisch alle telers voor dit gesprek openstaan. "Natuurlijk helpen de huidige energieprijzen daarbij. Ik snap dat ook wel. Slecht 1% kier heeft invloed op het verbruik," vult hij aan. Hij deelt graag zijn kennis met de telers. Ludvig Svensson ziet dit als service. Overigens is het zo dat hoe meer meetapparatuur (bijvoorbeeld een pyrgeometer of meetbox boven de schermen) de teler in de kas heeft geïnstalleerd, hoe inzichtelijker het schermgebruik gemaakt kan worden. 

Svensson en Hoogendoorn werken hierin samen. Het programma kan het optimaal gebruik tot 2 schermen inzichtelijk maken. De twee klimaatcomputer van Hoogendoorn IISI (vanaf versie 10) en IIVO bieden deze mogelijkheid. 

Voor meer informatie: 
Ludvig Svensson
 
 
Publicatiedatum: