Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Alex de Waard, Bayer

Met Velum Prime aaltjes in lelieteelt de baas

Tholen - Na een natte en milde winter komt de lelie planttijd al weer in zicht. Om te zorgen voor een goede en gezonde opbrengst is het van belang om voorafgaand aan het planten de actuele situatie van een perceel goed in kaart te brengen.

Zo is het belangrijk te bepalen of en in welke mate Pratylenchus penetrans aaltjes aanwezig zijn in een perceel door middel van een monstername. Voor de beheersing van Pratylenchus penetrans is preventie eigenlijk het belangrijkste wapen: zorg voor een goede onkruidbestrijding en teel eventueel afrikaantjes (Tagetes) als voorvrucht.

Optimale wortelkwaliteit
Zijn er veel aaltjes, dan is een behandeling voorafgaand aan het planten noodzakelijk. Dat vertelt Alex de Waard, crop advisor bij Bayer. Hij adviseert om een maximale opbrengst en (wortel) kwaliteit van lelies zeker te stellen Velum Prime aan te brengen op een diepte van 10-15 cm. “Meest effectief is dit middels een grondbehandeling nét voor het planten. Velum Prime kan trouwens ook tijdens het planten worden toegepast met daartoe geschikte apparatuur.”

Aaltjesdruk
Hij adviseert Velum Prime toe te passen op percelen met een lage aaltjesdruk solo in een dosering van 0,625 l/ha. Op percelen met een hoge aaltjesdruk is het advies om een gecombineerde toepassing uit te voeren met granulaten op basis van oxamyl of fosthiazaat.

Bolontsmetting
Bayer Crop Science heeft de afgelopen jaren, samen met partners, onderzoek gedaan naar de dompeltoepassing van Velum Prime net voor het planten. Hierbij is gekeken naar de afdoding van Pratylenchus penetrans aaltjes in het plantgoed van lelies. In die onderzoeken kwam naar voren dat Velum Prime in het dompelbad aaltjes bestrijdt, waardoor het wortelvolume toeneemt en het percentage wortelrot wordt beperkt. Dat dompelbad had een concentratie van 0,09% Velum Prime.

Er zijn goede ervaringen opgedaan waarbij lelies gedompeld werden in Velum Prime gevolgd door een grondbehandeling met granulaten op besmette percelen. Alex de Waard: "Wanneer Velum Prime toegepast wordt middels een grond- of dompelbehandeling zien we in de proeven en de vele praktijk ervaringen dat het gewas vitaler ter velde staat waardoor uw gewassen beter beschermd zijn tegen weersinvloeden."

Voor meer informatie: 
Bayer 
Ales de Waard
+31 (0)6 53 240 914 
alex.dewaard@bayer.com
www.bayer.com